EPBiH u rudnike Gračanica i Đurđevik investirala 1,35 miliona KM

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

EPBiH u rudnike Gračanica i Đurđevik investirala 1,35 miliona KM

U Rudniku uglja "Gračanica" Gornji Vakuf - Uskoplje danas je upriličeno potpisivanje ugovora o nabavci dva buldožera D155AX- 6, proizvođača Komatsu (Japan), za rudnike “Gračanica” i ¨Đurđevik¨ .

08.05.2014. 15:41 / Izvor: eKapija.ba

U RU "Gračanica" Gornji Vakuf – Uskoplje, 8. maja 2014. godine, potpisani su ugovori o nabavci dva buldozera D155AX- 6 proizvođača Komatsu Japan za rudnike ¨Gračanica¨ Gornji Vakuf – Uskoplje i ¨Đurđevik¨. Vrijednost investicije JP EPBiH je 1, 35 miliona KM.

 U prisustvu dr. Elvedina Grabovice, generalnog direktora JP EPBiH i Senada Sarajlića, izvršnog direktora za proizvodnju, ugovore o nabavci buldozera, potpisali su Salih Muftić direktor RU "Gračanica", Zijad Rahimić direktor RMU ¨Đurđevik¨ i Vladimir Spaić, direktor kompanije  TEIKOM BH d.o.o, isporučioca opreme. 

Buldožeri su nabavljeni  sredstvima JP Elektroprivreda BiH u procesu dokapitalizacije rudnika.

Govoreći o značaju ulaganja JP EPBiH kao Vladajućeg društva u Koncernu,  Elvedin Grabovica, generalni direktor kompanije je istakao nastojanje JP Elektroprivreda BiH da rudnici posluju sa što  kvalitetnijom opremom.

"Cilj JP EPBiH je da svi rudnici koji su u sastavu Koncerna posluju pozitivno. RU "Gračanica" i RMU"Đurđevik" su primjeri uspješnog poslovanja. Nabavkom nove mehanizacije nastojimo modernizovati rad i očekujem da ćemo do kraja ove godine okončati proces dokapitalizacije i investirati planiranih 204 miliona. Trenutno radimo na usklađivanju akata u rudnicima i JP, a izjednačavanje toplog obroka i regresa je već ranije izvršeno", rekao je generalni direktor JP Elektroprivreda BiH.

Nabavka buldožera sa riperom dio je nove mehanizacije koja će sredstvima JP EPBiH biti nabavljena za Rudnik "Gračanica". Osim buldozera rudari RU "Gračanica" u narednom periodu na raspolaganju će imati  dva zglobna dampera min. nosivosti 32t, elektrohidraulički bagera sa čeonom kašikom min. zapr. 3m3 te glavnu trafostanice 20/6kV. Nova mehanizacije će zamijeniti dotrajalu opremu, obezbijediti održavanje postojećeg radnog stanja i kontinuiteta planirane proizvodnje, te osigurati potrebne kapacitete na dobivanju otkrivke i uglja uz istovremeno minimalne troškove održavanja. Salih Muftić, direktor RU "Gračanica"govorio je o značaju investicija JP EPBiH u Rudnik koji  ispunjava planove u proizvodnji uglja i posluje pozitivno. Nova oprema će zamjeniti dotrajalu i omogućiti još bolju produktivnost RU ¨Gračanica¨. 

 "Nabavka buldozera je druga velika investicija JP EPBiH u Rudnik „Đurđevik“ u kratkom roku. Do sada je od planiranih 16, 4 miliona KM, investirano 11, 3 miliona KM", kazao je Zijad Rahimić,direktor Rudnika "Đurđevik",naglašavajući da su najznačajnije preostale investicije utovarivač točkaš, rovokopač – gusjeničar, greder i rezervni dijelovi za remont bagera.

Čelni ljudi dva rudnika su istakli važnost investiranja JP Elektroprivreda BiH i naglasili da zahvaljujući Koncernu EPBiH, rudnici imaju perspektivu za razvoj i povećanje proizvodnje.

Buldožeri će biti  isporučeni u kraćem roku od planiranog izjavio je Vladimir Spaić, direktor komapanije TEIKOM BH d.o.o., isporučioca opreme, ukazujući na činjenicu da su buldozeri svjetskog kvaliteta, te da će u značajnoj mjeri doprinijeti unapređenju procesa rada u rudnicima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti