EPS kupuje Elektroprivredu Republike Srpske?

22.02.2017. 12:07 / Izvor: Večernje novosti
EPS kupuje Elektroprivredu Republike Srpske?

Elektroprivreda Srbije planira širenje u region. Ova vijest nije iznenadila stručnjake.

Elektroprivreda Srbije planira širenje u region. Vlada Srbije nedavno je formirala komisiju čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja dijelova distribucija u susjednim zemljama, saznaju "Novosti". Na čelu ovog tijela je ministar privrede Goran Knežević.

Ova vijest nije iznenadila stručnjake. Branko Kovačević, predsjednik Nadzornog odbora EPS, kaže da je to stara ideja.

Opreuzimanju distribucija u regionu već se govori određeno vrijeme, kaže Kovačević.

"Planira se da se kupe distribucije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Ono što nas najviše interesuje je mogućnost razvoja hidroenergije i struje koju bismo dobijali na taj način. Republika Srpska nam je posebno interesantna baš iz tog razloga, jer sa njima dijelimo Drinu, a imamo i mogućnost širenja na cijelu Bosnu i Hercegovinu. EPS bi se ova investicija i finansijski isplatila, jer bi imao mogućnost da prodaje struju u regionu."

Kupovinom dijela "Elektroprivrede Republike Srpske", mogli bi da se ubrzaju mnogi zajednički projekti. Među najvećim energetskim planovima Srbije i Bosne i Hercegovine je izgradnja tri hidroelektrane na srednjoj Drini. Investicije su vrijedne 870 miliona eura, a pogon bi trebalo da ima snagu 320 megavata. Ipak, cijeli projekat je na čekanju zbog imovinskih problema u BiH i različitog stava Federacije i Republike Srpske ko treba da rukovodi poslom.

Kovačević dodaje da će se kupovina najverovatnije izvesti po modelu koji je već viđen u slučaju preuzimanja "Telekoma" Republike Srpske. Srpski "Telekom" je prije deset godina, na međunarodnom tenderu, za 646 miliona eura pazario 65 odsto tada najuspješnijeg preduzeća u Srpskoj.

I "Telekom" je, baš kao što bi mogao i EPS, preuzimanja nastavio u Crnoj Gori. Samo nekoliko mjeseci kasnije preuzeli su 51 odsto tamošnjeg "Telekoma". Tri godine kasnije, preko povezanog preduzeća, "M:tela" iz Banjaluke otkupili su i preostalih 49 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti