ERDAL i PPD reagovali na Žurnalov tekst - Demant

16.11.2019. 08:42 / Izvor: Akta.ba
ERDAL i PPD reagovali na Žurnalov tekst - Demant

Coast Line Commodities LTD nije offshore kompanija, a prema saznanjima naših Klijenata niti jedno malteško društvo nije bilo dobavljač struje ili plina za Aluminij.

Punomoćnici PRVOG PLINARSKOG DRUŠTVA sa sjedištem u Vukovaru, ERDAL d.o.o. Sarajevo i PPD d.o.o. Sarajevo reagovali su na Žurnalov tekst „NAKON PROPASTI ALUMINIJA: PPD se povlači iz elektro-energetskog sektora u BiH“, koji je i portal Akta.ba prenio. U nastavku u cjelosti prenosimo njihov demant na spomenuti tekst.

Poštovani,

obraćamo Vam se kao punomoćnici PRVOG PLINARSKOG DRUŠTVA d.o.o., OIB: 58292277611, sa sjedištem u Vukovaru, Republika Hrvatska, Gospodarska zona 13, (nadalje u tekstu: PPD RH), ERDAL d.o.o. sa sjedištem u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, ul. Tešanjska br. 24a, JIB: 4202111300000, (nadalje u tekstu: ERDAL) i PPD d.o.o. Sarajevo sa sjedištem u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, ul. Tešanjska br. 24a, JIB: 4202454500004 (nadalje u tekstu PPD BiH), a u svezi s člankom Avda Avdića objavljenog na portalu „Žurnal" 3. studenog 2019. godine pod naslovom „NAKON PROPASTI ALUMINIJA: PPD se povlači iz elektro-energetskog sektora u BiH".

Predmetnim člankom objavljene su neutemeljene i neprovjerene informacije, koje nemaju nikakvo uporište u istini, a iz kojih čitatelji stječu pogrešan i netočan dojam o lako provjerljivim činjenicama i okolnostima, slijedom čega PPD RH, ERDAL i PPD BiH ovim putem zahtijevaju od glavnog urednika da objavi ovo pismeno u skladu s odredbom članka 8. Zakona o zaštiti od klevete Federacije Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da autor u članku navodi niz netočnih i neprovjerenih informacija što posljedično dovodi do klevete, a objavom ispravka će biti ublažena šteta počinjena našim Klijentima izražavanjem neistinitih činjenica.

U predmetnom članku neistinite su slijedeće činjenice:

• Autor navodi: „Kompaniju Erdal osnovala offshore kompanija koja je suvlasnik i PPD-a. Offshore kompanije sa Malte bile glavni dobavljači struje, koksa i plina za Aluminij, a preko dugova namjeravali preuzeti mostarsko preduzeće. PPD glavni partner ruskog Gazproma".

S tim u vezi ističemo kako društvo Erdal d.o.o. nije osnovalo malteško društvo, već je malteško društvo Coast Line Commodities LTD kupilo Prvo plinarsko društvo d.o.o. u Bosni i Hercegovini te ga preimenovalo u Erdal d.o.o.

Coast Line Commodities LTD nije offshore kompanija, a prema saznanjima naših Klijenata niti jedno malteško društvo nije bilo dobavljač struje ili plina za Aluminij.

Malteško društvo koje je Aluminij opskrbljivalo koksom je Erdal Trading Ltd.

Nadalje, u članku autor navodi: „... kompanija PPD, koja u Bosni i Hercegovini posluje pod imenom Erdal d.o.o., povlači se s bh. elektro-energetskog tržišta, nakon što je obustavljena proizvodnja u mostarskom Aluminiju".

Društvo PPD BiH je jedino „PPD društvo" koja danas postoji u BiH te se ono ne povlači iz BiH.

Ni društvo Erdal d.o.o, se ne povlači iz BiH, već nastavlja normalno poslovanje u toj zemlji.

PPD BiH (PPD d.o.o. Sarajevo) i ERDAL (Erdal d.o.o.) ističu kako su oni dva odvojena društva. Društvo PPD BiH osnovano je 1. prosinca 2017. godine. ERDAL (tada pod nazivom - Prvo plinarsko društvo d.o.o.) je u tom trenutku već postojalo i poslovalo u BiH, no promjenom vlasnika promijenilo je i svoje ime iz „Prvo plinarsko društvo d.o.o." u „Erdal d.o.o.", dana 13. prosinca 2017. godine.

ERDAL je od Državne regulatorne komisije za električnu energiju zatražilo ukidanje licence za obavljanje djelatnosti međunarodne trgovine električnom energijom s obzirom na to da zbog gašenja društva Aluminij d.d. više nema potrebe za istom.

U članku autor navodi: „Žurnal je proteklih godina detaljno izvještavao o poslovanju ove kompanije. Prema sudskom registru, prvo je u Sarajevu 30. jula 2015. godine osnovana kompanija PPD Sarajevo, a kao vlasnik je upisana offshore kompanija Coast Line Commodities LDT sa Malte. U aprilu 2016. godine PPD je od DERK-a zatražio dozvolu za trgovinu električnom energijom, nakon čega mijenja ime u Erdal d.o.o. Sarajevo.".

Kao što smo naveli, društvo PPD BiH osnovano je 1. prosinca 2017. godine, a vlasnik navedenog društva nije društvo Coast Line Commodities LTD s Malte.

Coast Line Commodities LTD s Malte je vlasnik društva Erdal d.o.o.

Coast Line Commodities LTD s Malte nije offshore kompanija, već društvo koje je osnovano prema zakonima Republike Malte koja je članica Europske unije i na navedeno društvo se primjenjuje sva pravna regulativa kako Republike Mlate tako i Europske unije.

• U članku autor navodi: „Erdal d.o.o., odnosno PPD je dio velike grupacije Energija naturalis u čijim su upravljačkim strukturama hrvatski državljani. Većina kapitala skoncentrisana je u Hrvatskoj, a upravo je te 2017. godine PPD sklopio desetogodišnji ugovor sa ruskim GAZPROMOM o distribuciji plina za Hrvatsku.".

Društvo Erdal d.o.o. nije dio grupe Energia naturalis d.o.o.

"U članku autor navodi: „PPD je sponzor nekoliko sportskih klubova bliskih HDZ-u Hrvatske i i BiH, finansirali su i kampanju Kolinde Grabar Kitarović..."

PPD RH ni PPD BiH nisu financirali kampanju Kolinde Grabar Kitarović.

"U članku autor navodi: „Upravo preko kompanije Erdal d.o.o. Rusi su pokušali preuzeti kapital mostarskog Aluminija. Tako su skoro dvije godine bili glavni dobavljači električne energije, a dugovi prema PPD-u, odnosno Erdal d.o.o. su se gomilali.".

Krajnji vlasnici društva Erdal d.o.o. i društva PPD su hrvatski državljani, a ruski državljani nisu u nikakvoj vlasničkoj vezi s navedenim društvima.

U razdoblju od 3 i pol godine suradnje između društava koje zastupamo i Aluminij d.d., Erdal d.o.o. je isporučivao električnu energiju društvu Aluminij d.d. samo u razdoblju od 01.07.2017. godine do 31.12.2017. godine te ga se stoga nikako ne može deklarirati kao glavnog dobavljača električne energije društva Aluminij d.d.

- U članku autor navodi: „Istovremeno, PPD je širom svijeta otkupljivao i Aluminijeve dugove prema drugim kompanijama, a preko tih dugova, kroz proces dokapitalizacije, proruska kompanija bi uspjela preuzeti ovu mostarsku firmu. Žurnal je u posjedu dokumentacije koju Uprava Aluminija skriva od Vlade Federacije BiH.".

PPD nije širom svijeta otkupljivao Aluminijeve dugove prema drugim društvima.

Erdal Trading Ltd. otkupio je samo jedan dug Aluminija d.d. i to dug prema prijašnjem dobavljaču koksa Rain Cll Carbon LLC, SAD u čiju korist je arbitražnim postupkom dosuđena ovrha nad društvom Aluminij d.d. zbog neizvršenog plaćanja za isporučeni koks. U svrhu otklanjanja prijetnje moguće ovrhe nad društvom Aluminij d.d. i to u iznosu od 5,6 mio USD, Erdal Trading Ltd. je otkupio ovaj dug i restrukturirao ga u otplatu čime je društvu Aluminij d.d. omogućena relaksacija poslovanja.

PPD nije proruska kompanija. PPD je hrvatsko društvo koje ima desetogodišnji ugovor s Gazpromom, no 80% Europe uvozi upravo plin iz Rusije pa se po navedenom PPD ne ističe od drugih društava koje se bave istim djelatnostima. Njemačka je najveći uvoznik plina iz Rusije u Europi, a nitko ju ne naziva „proruskom".

• U članku autor navodi: „Tako se Erdal Itd, odnosno PPD, upisao kao povjerilac Aluminija. Dakle, osim obaveza po osnovu dugova za struju, PPD je povećao svoja potraživanja od Aluminija i na osnovu otkupa dugova prema drugim kompanijama. I u julu 2018. godine Aluminij je sklopio ugovor s offshore firmom Erdal trading Ltd sa Malte. U pitanju je bila nabavka kalciniranog naftnog koksa, a aneks na taj ugovor je potpisan u decembru 2018. godine. Tada je, kao direktorica kompanije Erdal Itd, potpisana Sanja Burić. I ona je godinama bila u upravljačkim strukturama PPD-a, glavnog Gazpromovog partnera na Balkanu".

Kao što smo naveli, Erdal Trading Ltd. otkupio je samo jedan dug Aluminija d.d. i to dug prema prijašnjem dobavljaču koksa Rain Cll Carbon LLC, SAD u čiju korist je arbitražnim postupkom dosuđena ovrha nad društvom Aluminij d.d. zbog neizvršenog plaćanja za isporučeni koks.

Sanja Burić nikada nije bila u upravljačkim strukturama PPD-a i nikada nije bila zaposlenica PPD-a i to ni u RH, a niti u BiH.

Slijedom svega navedenog evidentno je kako je predmetni članak pun netočnih i klevetničkih navoda. Neosnovano imputiranje netočnih informacija te negativnih konotacija društvima PPD RH, PPD BiH i ERDAL, direktno negativno utječe na njihovo poslovanje, a time i dobrobit njihovih zaposlenika i njihovih obitelji, zbog čega mora biti korigirano i zaustavljeno.

PPD RH, PPD BiH i ERDAL naglašavaju kako ne žele niti pristaju da se njihovo poslovanje, koje je u potpunosti transparentno i zakonito, dovodi u bilo kakvu sumnju ili negativan kontekst te ne pristaju biti predmetnom politiziranja i manipulacija u dnevno medijsko političke svrhe.

Stoga, Vas pozivamo da, u cijelosti objavite ovo pismeno, u skladu s odredbom članka 8. Zakona o zaštiti od klevete Federacije Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da se na taj način može ublažiti šteta uzrokovana našim Klijentima izražavanjem gore navedenih neistinitih činjenica.

 

PPD RH, ERDAL i PPD BiH 

po punomoćniku:

 

Odvjetnik

Ivan Šimović

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti