Erdogan: Sporazum će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura

03.05.2019. 08:13 / Izvor: SRNA
Erdogan: Sporazum će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura

Predsjednik Turske dodao je da je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne saradnje na Balkanu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan izjavio je jučer da će izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd doprinijeti razvoju cijele BiH, a Ugovor o slobodnoj trgovini doprinijeće trgovinskoj razmjeni dvije zemlje od milijardu eura.

Erdogan je jučer u Ankari sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom potpisao revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i BiH i Memorandum o razumijevanju u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz BiH.

"Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza u oblasti kulture i ljudskih odnosa", rekao je Erdoğan na konferenciji za novinare u Ankari nakon sastanka sa Dodikom.

On je naglasio i da će Turska pružiti svaki vid podrške kako bi projekat gasovoda "Turski tok" prolazio i kroz BiH.

Predsjednik Turske dodao je da je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne saradnje na Balkanu.

"Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije istakli smo da želimo ostvariti i te sastanke što prije", naveo je Erdoğan .

On je istakao da je potrebno što prije formirati vlast u BiH.

"Želimo da što prije bude formirana vlast u BiH bez međusobnih optužbi i nadam se da će se lideri što prije fokusirati na proces reformi, integracije BiH u evroatlantske institucije i članstvo u NATO-u, za šta Turska pruža veliku podršku", rekao je Erdoğan .

On je naveo da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u cijeloj Evropi, a ne samo na Balkanu.

Erdogan je naglasio da mu je veliko zadovoljstvo što ima priliku da u Ankari ugosti članove Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, bošnjački član Predsjedništva Šefik DŽaferović i predstavnik hrvatskog člana Predsjedništva Vanja Filipović sastali su se danas u Ankari sa predsjednikom Turske Recep Tayyip Erdoğanom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti