Erste banka prodaje zrenjaninsku fabriku vode

22.08.2021. 13:01 / Izvor: seebiz.eu
Erste banka prodaje zrenjaninsku fabriku vode

Jedan od motiva Erste Banke prilikom odobravanja investicionog kredita za finansiranje fabrike za prečišćavanje vode je bio da građani Zrenjanina dobiju ispravnu pijaću vodu.

Erste banka, kao glavni kreditor izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu, pokrenula je založno pravo nad Fabrikom vode u ovom gradu zbog neizmirivanja duga.

Kako je najavljeno, banka planira da dospjelo potraživanje od Fabrike vode namiri njenom prodajom.

O namjeri pokretanja založnog prava obavijestili su i fabriku 20.juna, da bi već u julu započeli postupak namirenja dužnika.

"Kako bismo zaštitili svoju investiciju, na kraju smo morali da, u skladu sa Zakonom o založnom pravu nad pokretnim stvarima i pravima upisanim u registar, otpočnemo postupak namirenja dužnika Fabrike vode Zrenjanin, o čemu je poslat i zvaničan dopis 20. jula 2021. godine. Dospjelo potraživanje, želimo da namirimo prodajom fabrike kao cjeline, poštujući važeće propise koji definišu naplatu dospjelih potraživanja. I tokom sprovođenja ovog postupka, nadamo se da će se pojaviti kupac koji će fabriku pokrenuti i omogućiti isporuku hemijski i bakteriološki ispravne vode svim Zrenjanincima.",navodi se u pismenom odgovoru Jasne Uzelac Braunović, samostalne stručne saradnice za eksterne komunikacije Erste Banke ad.

Kako se navodi u pisanom odgovoru, jedan od motiva Erste Banke prilikom odobravanja investicionog kredita za finansiranje fabrike za prečišćavanje vode je bio da građani Zrenjanina dobiju ispravnu vodu za piće.

"Tokom prethodnih godina, kao jedna od zainteresovanih strana, aktivno smo učestvovali u svim razgovorima i pregovorima, pokušavajući da uradimo sve što je u našoj moći da fabrika ispuni svoju namjenu.",navodi se u pismu Erste banke.

U izjavi datoj listu Zrenjanin gradonačelnik ovog grada Simo Salapura navodi da su obe komisije koje su radile procjenu fabrike došle do zaključka da fabrika vode nije izgrađena u skladu sa tehnološkim zahtjevima i propozicijama.

"U pet od devet proizvodnih faza, postrojenje koje je izgradio "Grupo zilio" ne odgovara tehnološkim zahtjevima. To ne znači da tehnologija ne postoji, već da ovaj konkretan investitor nije dobro uradio posao.", izjavio je Salapura.

On najavljuje da će se formirati ekspertska komisija od koje će se tražiti da se ispitaju sve okolnosti.

Na pitanje zašto se do sada ćutalo, odgovorio je da su odgovorno radili na rješavanju slučaja.

"Nismo htjeli da preduzmemo nijedan korak, koji bi investitoru dao priliku da, koristeći rastegljivost tumačenja propisa, zbog neke naše ishitrene reakcije ili prerano saopštene informacije započne neku proceduru koja bi nas onemogućila da bezbolno, bez troškova po Grad i građane raskinemo ugovor. Pošto je investitor sopstvenim sredstvima realizovao projekat za koji je dao garancije da će dati uspješan rezultat i u tome nije uspio, sačekali smo da se stvore zakonski uslovi da raskinemo ugovor, a da zbog eventualnog sudskog spora ne oštetimo gradski budžet. Investitor je, vidjeli su Zrenjanici, pokazao da je spreman na sve.", izjavio je gradonačelnik Zrenjanina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti