Esed Kadrić novi gradonačelnik Brčkog

23.12.2020. 13:41 / Izvor: Akta.ba
Esed Kadrić novi gradonačelnik Brčkog

Kadrić je najavio da će sljedeća godina biti godina velikih reformi u Brčkom u institucionalnom smislu i godina priprema za realizaciju velikih značajnih infrastrukturnih projekata

Skupština Brčko distrikta BiH održala je konstituirajuću sjednicu na kojoj su novi zastupnici položili prisegu, a za novog gradonačelnika izabran je Esed Kadrić.

Dosadašnji gradonačelnik Siniša Milić imenovan je predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH, a za dopredsjednika izabran je Ivo Filipović, priopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta BiH.

Novoizabrani gradonačelnik Kadrić najavio je da će sljedeća godina biti godina velikih reformi u Brčkom u institucionalnom smislu i godina priprema za realizaciju velikih značajnih infrastrukturnih projekata te da slijedi izazovno razdoblje za novi saziv Vlade.

" Neophodno je istaknuti da će nova Vlada u saradnji s parlamentarnom većinom već od sutra intenzivno raditi na pripremi novog Budžeta za 2021. godinu sa svim elementima koji moraju odgovoriti na negativne posljedice pandemije koronavirusa. U svemu vidimo veliku šansu za javno investiranje koje će nadomjestiti trenutačnu krizu u kojoj se nalazimo", rekao je Kadrić.

On je dodao da je svesrdna potpora supervizora Scanlana neophodna kako bi se pristupilo saradnji s međunarodnim financijskim institucijama i realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

"Ulazimo u ozbiljan proces reforme javne uprave, koji se također radi s određenim konzultantskim agencijama iz međunarodne zajednice, a sve s ciljem što učinkovitije i optimalnije javne uprave. Zakon o javnoj upravi dat će snažniju nadležnost odjelima Vlade nad javnim poduzećima", istaknuo je novi gradonačelnik.

Kadrić je najavio da će učiniti sve da se u potpunosti osiguraju sredstva za realizaciju gradskog stadiona i intenzivno raditi na stvaranju uvjeta da se kroz usvajanje regulacijskih planova omogući nastavak izgradnje pješačke gradske zone.

Naveo je da je sljedeći korak imenovanje skupštinskih povjerenstava kao radnih tijela koja su neophodna u procesu rada Skupštine i dodao da je realno za očekivati da bi prva radna sjednica Skupštine mogla biti održana između 15. i 20. januara. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti