Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Eslick: Za BiH osigurano 1,2 miliona dolara za borbu protiv pandemije

22.04.2020. 12:33 / Izvor: Fena

Direktorica USAID-a za Bosnu i Hercegovinu Nancy J. Eslick potvrdila je danas da ta agencija radi na jačanju zdravstvenog sistema BiH i kapaciteta države u borbi protiv pandemije koronavirusa Covid-19.

Ona je napomenula na današnjoj pres-konferenciji da je osigurano 500.000 dolara za UNICEF u BiH kako bi se pružila podrška državi prilikom odgovora na Covd-19 i zaštitili građani.

"Ta sredstva dio su veće pomoći u vrijednosti od 1,2 miliona dolara koje su Sjedinjene Američke Države izdvojile kao dio pomoći BiH u naporima koji se ulažu za rješenje ove krize", dodala je.

USAID osigurava mnogo više od samih finansijskih sredstava jer je tu i tehnička pomoć, obuka, izgradnja kapaciteta, jačanje zdravstvenog sistema i lijekovi koji spašavaju živote.

"Naša sredstva za pomoć u vanrednoj situaciji omogućit će da se unaprijede laboratorijski sistemi, pomogne u identifikaciji slučajeva, vrši monitoring na osnovu određenih događaja te pruži podrška ekspertima", pojasnila je Eslick.

Dodala je da su u USAID-u preorijentirali sredstva kako bi odgovorili na taj programski prioritet, prilagođavaju način rad pandemiji i osiguravaju da stručni ljudi budu na pravim mjestima kako bi se osigurao adekvatan odgovor na pandemiju.

Vlada SAD-a je od pojave Covida-19 do sada osigurala 500 miliona dolara pomoći koja je usmjerena na borbu protiv pandemije u 100 zemalja širom svijeta, uključujući i BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti