ESV FBiH: Poslodavci zabrinuti tempom rješavanja problema u privredi

27.01.2010. 08:54 / Izvor: Fena
ESV FBiH: Poslodavci zabrinuti tempom rješavanja problema u privredi

Delegacija poslodavaca u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju FBiH ocijenila je 26.01.2010. godine na sjednici u Sarajevu da su problemi u privredi mnogo veći nego što to izgleda u stvarnosti i da ih treba hitnije rješavati, a postoje i naznake da bi u ovoj godini moglo doći do talasa novih otpuštanja radnika.

Direktor preduzeća Kapis iz Tomislavgrada i član delegacije poslodavaca Predrag Čović istaknuo je kako postoji mogućnost da i to do sada uspješno preduzeće u 2010. odlukom vlasnika slovenske Kapis grupe čak bude zatvoreno na određeni period.

Novo socijalno nezadovoljstvo, kako je ocijenjeno, moglo bi biti proizvedeno i novim zakonom o izmjeni i dopuni zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba tako što aktuelni prednacrt tog zakona predviđa skraćivanje vremena korištenja primanja novčane naknade za slučaj nezaposlenosti i reduciranje visine novčane naknade.

Vrijeme korištenja naknade koje je sada bilo u rasponu od tri do 24 mjeseca bit će svedeno od jednog do 12 mjeseci. Istaknto je i da sada postoji 9.000 korisnika takve naknade, a da je tu oko 80 posto demobiliziranih boraca.

Zakon o izmjeni Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba predstavlja jedan od uvjeta koje je Svjetska banka postavila u skladu sa transferom budžetske podrške, međutim ono što poslodavci zamjeraju kada se govori o tom zakonu je što niko od vlasti ne potencira i podsticajne mjere za zapošljavanje, a zavodi za zapošljavanje se prestanu tretirati kao neke socijalne ustanove.

Stoga je na večerašnjoj sjednici dogovoreno da se formira komisija koju će sačinjavati sva tri socijalna partnera u ESV-u i koja će dostaviti Vladi FBiH mišljenja i sugestije u skladu s tim zakonom.

Delegacija Sindikata tokom rasprave o Nacrtu zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH ocijenila je da taj zakon ima dobrih elemenata iako je otišao u parlamentarnu prioceduru bez mišljenja Sindikata i poslodavaca i da će to zakonsko rješenje, prije svega, ponuditi transparntnost kada su u pitanju visine plaća od predsjednika FBiH do "običnog" radnika.

Predsjedavajući ESV-a FBiH Edhem Biber, kako je večeras dogovoreno, zatražit će od premijera FBiH Mustafe Mujezinovića da jednoj od narednih sjednica Vlade prisustvuju i članovi ESV-a kako bi se diskutiralo o realizaciji mjera iz Operativnog plana za imlementaciju Socijalnog sporazuma 2009. - 2010. i Programa mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize i unaprijeđenje poslovnog ambijenta, kao i o Programu rada Vlade FBiH za 2010. godinu.

O tim tačkama Vijeće je trebalo večeras raspravljati, ali je zaključeno da će bolji efekat darti predloženi sastanak.

Naredna sjednica ESV-a zakazana je za 23. februar, a na njoj će se, kako je dogovoreno, raspravljati o Općem kolektivnom ugovoru za teritoriju FBiH, Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o poreskoj upravi FBiH, Zakonu o fisklanim sistemima i zakonu o javno-privatnom partnerstvu, koji je trenutno u formi prednacrta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti