Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

ETF: Predstavljen prvi istrazivački projekt u oblasti 5G i kvantne kriptografije u BiH

26.02.2021. 09:51 / Izvor: Akta.ba

U okviru nastavka posjeta organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, prof.dr. Melika Husić-Mehmedović i rektor Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rifat Škrijelj posjetili su Elektrotehnički fakultet i Orijentalni institut.

I ove posjete su organizovane kako bi se sagledale okolnosti u kojima fakulteti djeluju, te prioriteti i problemi koje je potrebno rješavati kroz zajedničko djelovanje Univerziteta i Ministarstva.

Ministrica Husić-Mehmedović je predstavila ostvareni napredak u uspostavljanju novog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, te sve procese koje trenutno vodi.

Govoreći o izdvajanjima za nauku, podsjetila je da će ove godine biti izdvojena tri miliona KM za nauku čime će se, između ostalog, omogućiti jačanje istraživačkih kapaciteta.

“Izuzetno je važno na nivou fakulteta pripremiti što kvalitetnije projekte iz oblasti naučnoistraživačke infrastrukture, kako bi bili podržani upravo pomenutim budžetskim sredstvima namijenjenim nauci”, naglasila je ministrica Husić-Mehmedović.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, prof.dr. Jasmin Velagić je predstavio ključne aktivnosti i rezultate rada, te posebno naglasio naučni doprinos i ostvarena postignuća, te predstavio infrastrukturne kapacitete, kao i okolnosti u kojima se izvodi online nastava.

Istaknuto je da od 2012. godine studijski programi prvog ciklusa studija na Elektrotehničkom fakultetu imaju međunarodni certifikat od akreditacijske agencije za studijske programe ASIIN iz Njemačke, čime ova akreditacijska agencija potvrđuje da su studijski programi Prvog ciklusa iz oblasti iz automatike i elektronike, elektroenergetike, računarstva i informatike i telekomunikacija po svom sadržaju i načinu izvođenja u potpunosti podudarni sa normama visokog obrazovanja koje vrijede u Evropskoj uniji.

Ovom prilikom, predstavljen je i projekt „Primjena kvantne cyber sigurnosti u 5G mrežama” (QUANTUM5) u kojem je Elektrotehnički fakultet partner, a koji se finansira u okviru programa NATO SPS (Science for Peace and Security).

Kako je istaknuto, ovo je prvi istraživački projekat u oblasti 5G i kvantne kriptografije u Bosni i Hercegovini.
  

PODIJELI:

TAGOVI:

ETF

5G

kvantna kriptografija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti