Etno-sela mamac za strane turiste

14.01.2012. 09:08 / Izvor: Glas Srpske
Etno-sela mamac za strane turiste

Turistička organizacija opštine Trebinje izradila je okvirni plan za projekat etno-sela Uvjeća čiji je cilj restauracija, konzervacija i uređenje jedinstvenog ambijenta koji bi bio mamac za turiste.

- Kroz arhitekturu sela Uvjeća, kao malo gdje, može se pratiti razvoj kamenih hercegovačkih kuća vertikalno i horizontalno, sa ognjištem kao centralnim dijelom prostorije, kamenim krevetima, izbama za čuvanje hrane i pića - kaže etnolog u Muzeju Hercegovine Božana Palikuća, uz ocjenu da cijelo etno-nasljeđe tog dijela Hercegovine još nije valorizovano na pravi način.

A da se području istočne Hercegovine turistički radnici sve češće okreću ka tradicionalnim vrijednostima svjedoči podatak da u Muzeju Hercegovine već odavno postoji etno-zbirka sa starom Hercegovačkom kućom, da u Danićima kod Gacka u Eparhijskom domu, na spratu, postoji značajan etno-kutak gdje su postavljeni mnogi predmeti iz istorije ovog kraja, a i u Berkovićima će uskoro sa radom početi etno-soba.

- U etno-sobi biće izložene rukotvorine, nakit i suveniri rađeni tehnikom vitraža, a izložba je prodajnog karaktera. Otvaranjem ove sobe nastojaćemo da pružimo značajniji doprinos sprečavanju i smanjenju uzroka i posljedica socijalne isključenosti i siromaštva u opštini Berkovići kroz razvijanju partnerstva između vladinog i nevladinog sektora - kaže menadžer projekta u Berkovićima Dragan Samardžić.

On je istakao da se tim projektom razvija partnerstvo između Opštine Berkovići i Udruženja osoba sa invaliditetom zajedničkim djelovanjem radi smanjenja socijalne isključenosti i siromaštva ranjivih kategorija.

- U tom pravcu djelovanja, opština je dodijelila na neodređeno vrijeme na besplatno korišćenje 40 kvadratnih metara u svrhu uspostavljanja etno-sobe u kojoj će biti izloženi ručni radovi, nakit i radovi u vitražu - dodao je Samardžić.

Očekuje se i da će projekti etno-kuća i sela dobiti podršku opštine Trebinje, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Turističke organizacije RS, resornog ministarstva, ali je, uz to, potrebno naći i domaćeg ili stranog investitora.

- Zahvaljujući činjenici da se Trebinje nalazi u blizini velikih primorskih turističkih centara Dubrovnika i Herceg Novog, "igranje na kartu" etno-turizma procijenjeno je kao šansa da se u ovaj kraj privuče veći broj gostiju. Posjeta etno-selu, čiji izgled nije promijenjen cijeli vijek, za strane turiste predstavljali bi atrakciju i nedoživljeno iskustvo - smatraju u Turističkoj organizaciji opštine Trebinje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti