EU dodijelila 4 miliona eura za podršku organizacijama civilnog društva u BiH

10.12.2018. 14:14 / Izvor: Akta.ba
EU dodijelila 4 miliona eura za podršku organizacijama civilnog društva u BiH

Projekti se finansiraju u okviru EU Programa ‘Civil Society Facility and Media Programme in BiH’ za 2016-2017. godinu.

U okviru podrške Evropske unije razvoju civilnog društva u Bosni i Hercegovini, 9 organizacija civilnog sruštva je dobilo grantove u vrijednosti od 4 miliona eura. Projekti koji su dobili bespovratna sredstva djelovat će u različitim sektorima: borba protiv korupcije, socijalna uključenosti i socijalno poduzetništvo, omladina, obrazovanje, mediji, zdravstvo i okoliš.

Prvi sastanak sa dobitnicima bespovratnih sredstava i njihovim partnerima, koji je okupio oko 18 organizacija civilnog društva, održan je danas u prostorijama EU Ureda u BiH, kako bi omogućio da dobitnici bespovratnih sredstava uspostave uspješnu saradnju i zajedničkim snagama doprinesu održivosti projekata.

Projekti se finansiraju u okviru EU Programa ‘Civil Society Facility and Media Programme in BiH’ za 2016-2017. godinu, kako bi se podržalo sudjelovanje civilnog društva u procesu integracija BiH u Evropsku uniju.

Vladimir Pandurević, program menadžer  za razvoj civilnog društva u Delegaciji EU u BiH istakao je važnu ulogu civilnog društva u promociji demokratije, te  da se bez snažnog civilnog društva ne može postići nikakva temeljna društvena promjena. "Evropska unija će nastaviti podržavati organizacije civilnog društva u BiH. Ove godine, EU je pružila podršku u iznosu od oko 4 miliona eura, a iduće godine ta će podrška dosegnuti 5.5 miliona eura", rekao je Pandurević.

Kako bi se olakšala saradnja između organizacija civilnog društva i obavijestila javnost o rezultatima EU pomoći Bosni i Hercegovini u ovom sektoru, kreirat će se web platforma koja će sadržavati sveobuhvatne informacije o 14 sektora koje je do sada podržala EU u okviru ovog Programa. Ovo je prvi put da će se uspostaviti takav stepen koordinacije i razmjene informacija unutar Programa ‘Civil Society Facility and Media Programme’, čime će organizacijama civilnog društva omogućiti dalji razvoj kapaciteta i jačanje međusobne saradnje.

Program ‘Civil Society Facility’ osnovan je 2008. godine kako bi se inancijski podržao razvoj civilnog društva. On uključuje kako nacionalne tako i višekorisničke inicijative koje su programirane na koordiniran način kako bi se postigli ciljevi koji su od zajedničkog značaja. Glavni prioriteti ‘Civil Society Facility and Media Programme in BiH’ za 2016-2017. godinu u BiH usmjereni su na institucionalizaciju sudjelovanja civilnog društva u politici i procesima donošenja odluka, daljoj izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva u BiH, osobito civilnim organizacijama civilnog društva, te  nastavkom podrške u sektorima obrazovanja, socijalnog poduzetništva, okoliša i klimatskih promjena, omladine, medija i borbe protiv korupcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti