EU isporuka: U Bosnu i Hercegovinu stiglo 10,5 hiljada Pfizerovih vakcina

04.05.2021. 10:57 / Izvor: Avaz.ba
EU isporuka: U Bosnu i Hercegovinu stiglo 10,5 hiljada Pfizerovih vakcina

Brinemo za BiH i ovu regiju.

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao je prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa iz EU.

Riječ je o 10.500 "Pfizerovih" vakcina. Primopredaju će izvršiti evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenber) koji su ranijim letom stigli u Sarajevo.

"Ovo je prva zvanična isporuka vakcina preko EU. Radi se o 10.800 doza koje će svake sedmice stizati u BiH. Ovo je prva isporuka. Očekujemo vrlo brzo dogovor za isporuku vakcina "AstraZeneca". Zahvalni smo EU i Vladi Austrije - kazao je ovim povodom predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Dodao je da će BiH biti isporučeno nešto više od 800.000 doza. - Do kraja drugog kvartala bit ćemo blizu milion doza. Ostaje nam dalje da radimo na nabavci novih doza, očekujemo da entiteti kroz direktnu nabavku pribave određeni broj", istakao je Tegeltija.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji ovom prilikom kazao da je sretan što je danas u Sarajevu. 

"Ovo je veliki dan i mi pokazujemo da brinemo za BiH i ovu regiju. Vrlo važan moment, za podsticaj vakcinacije u BiH. Moramo osigurati vakcine za medicinske radnike koji su na prvoj liniji. BiH će dobiti više od 200.000 vakcina na ovaj način, a cijela regija više od 600.000. Ovo je početak, jer moramo vakcinisati sve. Evropa brine o vama. Evropskoj uniji je stalo do BiH i regiona. To je naša osnovna poruka", istakao je Varhelji.

U saopćenju ministarstva vanjskih poslova Austrije ranije su naveli da Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina “BioNTech/Pfizer” koje će biti distribuirane uz podršku ove evropske zemlje. Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

 

Foto: avaz

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti