EU pliva u mlijeku, tanak izvoz iz BiH

05.03.2016. 10:47 / Izvor: Nezavisne novine
EU pliva u mlijeku, tanak izvoz iz BiH

Dugoočekivani izvoz mlijeka u države EU, koji je odobren jesenas, još nije uhvatio zalet, o čemu svjedoči i podatak da neke od bh. mljekara svoje proizvode nisu ni počele da plasiraju na evropske trpeze ionako prezasićene ovim zdravim napitkom.

Dugoočekivani izvoz mlijeka u države EU, koji je odobren jesenas, još nije uhvatio zalet, o čemu svjedoči i podatak da neke od bh. mljekara svoje proizvode nisu ni počele da plasiraju na evropske trpeze ionako prezasićene ovim zdravim napitkom.

Druge, opet, jesu uspjele da pronađu kupce pa je tako dubička mljekara transportovala značajne količine svojih brendova u Sloveniju, te u Hrvatsku, u koju svoj sir uvozi i Mljekara Livno, dok sarajevski "Milkos" tek treba da otpočne osvajanje evropskih kupaca.

"'Mlijekoprodukt' je od početka izvoza u EU svoje proizvode plasirao na tržišta Hrvatske i Slovenije. Izvozimo jogurte, pavlake, vrhnje za kuvanje, sir, mlijeko i mliječne namaze. U strukturi prodaje dominira kategorija jogurta. Izvezli smo ukupno oko 800 tona mlijeka i mliječnih proizvoda", kazali su "Nezavisnim" iz dubičke mljekare.

U Mljekari Livno ispričali su da izvoze samo sir, i to na tržište Hrvatske. Na pitanje da li su zadovoljni poslom kad je riječ o izvozu, ne hvale se.

"Nije kako je bilo", kazali su nam kratko iz Mljekare Livno.

Adin Fakić, direktor sarajevske mljekare "Milkos", rekao je da je tržište mlijeka u EU pretrpjelo velike promjene jer je cijena ovog proizvoda pala, a konkurencija je velika. "Mi smo dogovorili i upravo se pripremamo za izvoz u Hrvatsku, a u završnoj fazi su pregovori za Njemačku, gdje ćemo pokušati da plasiramo svoje proizvode koji su profitabilni i koji mogu da se izbore sa jeftinim mlijekom iz EU. U narednim sedmicama očekujemo početak izvoza. Dakle, još nismo počeli", ispričao je Fakić.

Po njegovim riječima, nadaju se da će veoma brzo okončati pregovore sa jednom njemačkom kompanijom i tako plasirati svoje proizvode ne samo u Njemačku, već i u Austriju, Belgiju i Holandiju. Fakić je dodao da je cijena sirovog mlijeka u EU od 20 do 30 odsto niža nego u BiH.

"Kada je riječ o planiranom izvozu, radi se isključivo o bijelom mekom siru, o proizvodu Ayran i određenim vrstama pavlake koje mi imamo u svojoj proizvodnji", naglasio je Fakić, dok informacije iz Mljekare "Meggle" Bihać nismo uspjeli da dobijemo.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, naglasio je da se ništa spektakularno ne može ni desiti kada je u pitanju izvoz mlijeka prema državama EU.

"Postoji veliki višak mlijeka u EU koje nije otišlo za Rusiju. Vrijednost tog mlijeka je oko pet milijardi evra i ono kruži u Evropi. Veoma je teško zato doći do evropskog tržišta", pojasnio je lider proizvođača mlijeka iz RS.

On je dodao da alternativa postoji, odnosno da naše mljekare treba da se izbore za domaće tržište, koje, kako je naglasio, nije malo. Usorac ima još jedan prijedlog. "Treba da se okrenemo da li Rusiji, da li Turskoj, koje imaju veliku potrošnju. To jeste daleko, ali je i jedina alternativa. Evropa nastoji po svaku cijenu da nas spriječi u izvozu", ocijenio je Usorac.

Izvoz mlijeka u EU odobren u septembru prošle godine Podsjećanja radi, izvoz mlijeka iz BiH prema članicama EU odobren je u septembru prošle godine, kada su četiri bh. mljekare dobile zeleno svjetlo kojim im je omogućeno da se svojim proizvodima pokušaju nametnuti probirljivim evropskim potrošačima.

Evropska komisija tada je odbacila prigovor Hrvatske za stavljanje BiH na pozitivnu listu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju. Prethodno je, zbog prigovora Hrvatske, Evropska unija 26. avgusta prošle godine, na dan kada je trebalo da krene izvoz mlijeka iz BiH u EU, stopirala izvoz.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti