EU podržava razvoj i unapređenje turističke infrastrukture u NP Una

25.09.2012. 11:11 / Izvor: eKapija.ba
EU podržava razvoj i unapređenje turističke infrastrukture u NP Una

U okviru projekta "Razvoj eko-zone Nacionalni park Una i obogaćivanje njegove turističke ponude" kojeg finansira Evropska unija iz IPA sredstava u vrijednosti od 412.175 eura, a implementiraju Općina Bihać i PLOD Centar, trenutno se izvode infrastrukturni radovi za jačanje turističke infrastrukture ovog područja, a koji se odnose na: izgradnju piknik zona i osmatračnica na lokacijama Štrbački buk i Martin Brod i izgradnju vidikovaca i ekoloških toaleta na području cijelog Nacionalnog parka Una, kao i ekološkog toaleta na rubnom području NP Una, odnosno na Klekovači.

Vrijednost infrastrukturnih radova je procjenjena na 83.640 eura.

U okviru projekta je već izvršena sanacija krova Planinskog doma Plješevica, a biće nabavljena i oprema kako bi se unaprijedili kapaciteti, te osigurao ugodniji boravak posjetiocima na tom lokalitetu. Sigurnost posjetitelja je povećana ranijim opremanjem i obukom Gorske službe spašavanja Bihać.

Izgradnja piknik zone na Štrbačkom buku je u završnoj fazi izvođenja, a kraj radova se očekuje krajem septembra 2012. godine. Na piknik području Štrbačkog buka biće izgrađeno 6 malih i jedna velika nadstrešnica sa pratećim mobilijarom za boravak posjetilaca i uživanje u prirodi. Na taj način će Štrbački buk dobiti neophodnu infrastrukturu koja će, obogaćena sadržajima za boravak posjetilaca na ovoj jedinstvenoj prirodnoj atrakciji, biti centralno mjesto boravka i zadržavanja turista u Nacionalnom parku Una.

Infrastrukturni radovi se nastavljaju na području Martin Broda, gdje će biti izgrađeno 12 malih, dvije veće i jedna velika centralna nadstrešnica sa stolovima i klupama za odmor.

Obzirom da je turizam jedna od strateških grana za razvoj ovog područja, infrastruktura koja se gradi je osnova za daljnji razvoj turističkih destinacija kako Nacionalnog parka Una tako i područja Plješevice i Klekovače, te će se na ovaj način obogatiti turistička ponuda Bihaća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti