EU pozvana da se uključi u rješavanje pitanja odlagališta na Trgovskoj gori

23.09.2020. 07:49 / Izvor: Akta.ba
EU pozvana da se uključi u rješavanje pitanja odlagališta na Trgovskoj gori

Delegacija BiH je obavijestila Evropsku komisiju da, iako je avionski promet najviše pogođen pandemijom bolesti Covid -19, nije bilo prekida u odvijanju prometa i da su ispoštovane sve sigurnosne preporuke.

Četvrti sastanak Pododbora za promet, energiju, okoliš i regionalni razvoj između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održan je jučer putem video-konferencije.

Na  sastanku  su  razmijenjene informacije o implementaciji Okvirne strategija BiH za promet  i akcionih planova i naglašena je važnost praćenja i usaglašavanja zakonskih rješenja sa  razvojem acquis-a Evropske  unije. 

Konstatiran  je  napredak  u  oblasti  cestovnog i željezničkog prometa u BiH, uz napomenu da ima  još  prostora za poboljšanje, naročito kada je u pitanju sigurnost cestovnog prometa.

Delegacija BiH je obavijestila Evropsku komisiju da, iako je avionski promet najviše pogođen pandemijom bolesti  Covid -19, nije  bilo  prekida  u odvijanju prometa i da su ispoštovane sve sigurnosne preporuke.

Predstavnici Evropske komisije prezentirali su prioritete iz Evropskog zelenog plana  i Zelenog programa za Zapadni Balkan, a razgovaralo se i o provedbi Okvirne energetske strategije BiH.

Članovi  bh.  delegacije  su pozvali  institucije  EU da se uključe u rješavanje problema izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora u Republici Hrvatskoj i izrazili zabrinutost jer su određene aktivnosti već započele. 

Također su ukazali na potrebu za unaprijeđenjem  komunikacije između institucija u BiH i u Hrvatskoj, kao i za uključivanje šire javnosti.

Na sastanku je bilo govora i o Nacrtu plana za energiju i klimu, ažuriranju Sporazuma o  Energetskoj  zajednici, izradi  cjelodržavne strategije o zaštiti okoliša u  BiH i konkretnim planovima i mjerama za rješavanje problema kvaliteta zraka. 

Razmijenjene su i najnovije informacije u oblasti civilne zaštite.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti