EU Program za oporavak od poplava: Donirana sredstva za 61 preduzeće

02.12.2015. 08:08 / Izvor: Akta.ba
EU Program za oporavak od poplava: Donirana sredstva za 61 preduzeće

Ceremonija dodjeljivanja grantova u sklopu EU Programa za oporavak od poplava za 61 novo malo i srednje preduzeće (MSP) održana je danas u Sarajevu.

Ceremonija dodjeljivanja grantova u sklopu EU Programa za oporavak od poplava za 61 novo malo i srednje preduzeće (MSP) održana je jučer u Sarajevu.

Ovim će broj podržanih MSP-ova biti povećan na 117, a ceremonija označava početak druge faze podrške MSP-ovima pogođenim poplavama u maju 2014. godine. Ukupna vrijednost grantova Evropske unije (EU) za svih 117 preduzeća iznosi 2.759.442 eura.

Šef Odjela za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Melvin Asin istakao je da su jako ponosni što učestvuju u ovom EU programu za oporavak od poplava jer su uloženi napori EU do sada direktno ili indirektno pomogli oko 500.000 ljudi BiH.

"Osobe kojima smo pomogli živjele su u lokalnim zajednicama koje su bile jako ugrožene poplavama i gdje su radna mjesta ili izgubljena, ili bila pod rizikom da budu izgubljena", kazao je Asin.  

Pojasnio je da je cilj bio da se pomogne preduzećima i proizvođačima koji su dobro poslovali i prije poplava, odnosno nisu imali neizmirenih poreznih dugovanja i mogli su održati proizvodnju.

"Ukupni broj radnih mjesta koja smo pomogli očuvati ili smo otvorili iznosi 5.500, a to je opet omogućilo generiranje prihoda i očuvanje i nastavak poslovanja", istakao je.

Poručio je da mogućnost od novih poplava i zaštita od poplava ostanu ključni izazov za BiH, te da će EU nastaviti pružati podršku mobilizaciji sredstava te  naporima u pogledu zaštite od mogućih poplava.

Zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Zahira Virani kazala je da su preduzeća koja prisustvuju današnjem događaju izabrana rigoroznim procesom selekcije gdje je bilo više od 600 prijavljenih.

Naglasila je da je podrška MSP-ovima od ključnog je značaja jer je 15.000 radnih mjesta bilo ugroženo nakon poplava.

Također je istakla da im je namjera nastaviti raditi na otvaranju novih i održavanju postojećih radnih mjesta te da će i dalje raditi s MSP-ovima i podržavati investicije koje će osigurati da se gubici pretrpljeni iz majskih poplava 2014. godine pretvore u mogućnost budućeg ekonomskog oporavka i napretka.

Korisnik Programa, direktorica preduzeća Premier iz Doboja, Rankica Panić, kazala je da je njeno preduzeće pretrpjelo ogromne štete, odnosno da je direktna šteta iznosila oko 1,5 miliona eura, a indirektnu nisu ni analizirali.

Prije poplava su, kaže, imali  90 radnika, a nakon poplava su pokrenuli proizvodnju i zaposlili 20 radnika sopstvenim sredstvima.

"Zahvaljujući sredstvima EU pokrenuli smo proizvodnju i zaposlili još 40 radnika, što znači da to još  nije dovoljno, ali bez ove pomoći EU bili bismo u poziciji da zatvorimo preduzeće i ugasimo radna mjesta", istakla je Panić.

Naglasila je da su donacijom EU otvorili radna mjesta i osigurali plaće radnicima koji su uglavnom hranioci porodica.

Dodala je da im je cilj da do kraja 2016.  otvore još dvije proizvodne linije i zaposle 120 radnika. Naredna sredstva, ukoliko bi ih dobili, značajno bi nam pomogla pri ostvarovanju ovog cilja i zapošljavanju radnika kojih ima dosta na birou.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti