EU zabranila uvoz keksa iz BIH, firmama izdate preporuke za akrilamid

01.12.2017. 13:11 / Izvor: Agencije
EU zabranila uvoz keksa iz BIH, firmama izdate preporuke za akrilamid

Sa hrvatske granice je u posljednjih mjesec dana vraćeno nekoliko pošiljki keksa i krekera proizvođača konditorskih proizvoda iz BiH.

Sa hrvatske granice je u posljednjih mjesec dana vraćeno nekoliko pošiljki keksa i krekera proizvođača konditorskih proizvoda iz BiH zbog prekomjernog prisustva akrilamida, rekao je pomoćnik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH Drago Sando.  

Sando je rekao novinarima u Sarajevu da je, laboratorijskim ispitivanjem nekih pošiljki iz BiH, utvrđeno da je sadržaj akrilamida bio povećan u odnosu na preporučene količine koje iznose 500 mikrograma po kilogramu. 

Prema njegovim riječima, sadržaj akrilamida u proizvodima nije zakonski regulisan ni u Evropi, ni u BiH, nego se samo koriste preporuke Evropskog autoriteta za hranu.  

Sando nije želio da saopšti o kojoj količini vraćenih proizvoda je riječ i kojih kompanija, ali je naglasio da će ova hrana biti uništena u prisustvu nadležnog inspektora.  

On je istakao da je, zbog učestalih situacija vraćanja pošiljki konditora iz BiH sa povećanim sadržajem akrilamida, Agencija za bezbjednost hrane BiH u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom danas organizovala radni sastanak o temi "Akrilamid u hrani - rizici i preporuke" sa proizvođačima konditorskih proizvoda i peciva iz BiH. 

"Cilj sastanka je da subjekti u poslovanju sa hranom u BiH koji se bave ovim vidom proizvodnje preduzmu sve neophodne mjere da u svom proizvodnom procesu svedu na minimum sadržaj akrilamida, da provjeravaju njegovo prisustvo putem svog sistema samokontrole. Odgovornost za stavljanje proizvoda na tržište isključivo je na subjektu u poslovanju sa hranom, u ovom slučaju sa proizvođačima konditora, čipseva, krekera", naglasio je Sando. 

Bh. firme iz konditorske i pekarske industrije danas su upozorene da u proizvodnom procesu svedu na minimum sadržaj akrilamida, nakon učestalog vraćanja pošiljki bh. proizvoda s granice zbog povećanog sadržaja te supstance u odnosu na preporuke Evropske agencije za sigurnost hrane.

Sando je rekao da dozvoljena količina akrilamida nije zakonski regulisana ni u BiH ni u EU, ali da spomenute preporuke iznose maksimalno 500 mikrograma po kilogramu.

U ljudskoj prehrani akrilamid je prisutan od trenutka kada se počela koristiti termička obrada hrane, a tek 2002. grupa švedskih naučnika je otkrila njegovu prisutnost u hrani. Većina studija je potvrdila da glavnina akrilamida u hrani nastaje Maillardovom reakcijom koja se odvija između karbonila (reduciranih šećera, najčešće glukoze) i aminokiseline asparagin za vrijeme određenih termičkih obrada hrane (prženje, pečenje) i to na temperaturama iznad 120°C. Akrilamid je, dakle,  prirodni nusprodukt prethodno navedenih reakcija pri visokim temperaturama i njegova prisutnost u hrani nije rezultat kontaminacije iz okoline.

"Potrebno je da proizvođači vrše provjeru sadržaja akrilamida kroz sistem samokontrole, što je obaveza subjekta u polovanju s hranom po Zakonu o hrani koji je usklađen sa Uredbom Evropske unije, jer je odgovornost za stavljanje na tržište isključivo na proizvođaču", istakao je Sando.

Direktorica Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović navela je da je današnji sastanak organizovan u saradnji s Agencijom za sigurnost hrane BiH kako bi upoznali proizvođače o preporukama u vezi akrilamida i nadležne institucije, a posebno javnost zbog zaštite zdravlja.

Ona je istakla da je BiH u velikom deficitu kad je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni konditorskih proizvoda i da, ako se želi poboljšati taj položaj, moraju biti poštovane sve doredbe.

"Izvoz konditorskih proizvoda iz BiH za 10 mjeseci ove godine bio je vrijedan 23 miliona KM, a uvoz 232 miliona KM", navela je Lalovićeva. 

Povoljni uslovi za nastajanje akrilamida su visoka temperatura i niska vlažnost, a reakcija se prvenstveno odvija na površini zagrijavane namirnice. 

Što je pržena namirnica tamnija /zagoreo tost, tamniji čips/ veća je koncentracija akrilamida. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti