Euroaquaing pustio u rad automatski sistem za prečišćavanje vode

29.12.2016. 11:18 / Izvor: Akta.ba

Firma Euroaquaing d.o.o. Tuzla odradila je ispitivanje kvaliteta podzemne vode koju ekspolatiše, iz novog bunara dubine 140 m.

Prema kvalitativnim karakteristikama, podzemne vode iz integranularnih akvifera koje se eksploatišu iz plitkih ili dubokih bunara za potrebe preduzeća kao i stanovništva na širom lokalitetu Bosne i Hercegovine su osrednjeg kvaltiteta.

Fizičko hemijskim analizama se vrlo često utvrđuje da podzemne vode sa ovih područja ne odgovaraju Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, odnosno da imaju povišene koncentracije: mutnoće, gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata, nitrita i drugih elemenata, te je stoga neophodno minimizirati koncentracije ovih elemenata ispod maksimalno dozvoljenih koncentracija (MDK), da bi se nesmetano mogle koristiti za piće ili za druge potrebe.

Firma Euroaquaing d.o.o. Tuzla odradila je ispitivanje kvaliteta podzemne vode koju ekspolatiše, iz novog bunara dubine 140 m, firma Agreks d.o.o. Donji Žabar za potrebe „Konzuma“, farme konzumnih jaja sa 150,000 koka nosilja.

EAI je na osnovu identifikovanih povišenih parametara mutnoće vode, gvožđa i mangana, uradila idejni projekat sistema za filtriranje, deferizaciju i demanganizaciju za obezbjeđenje pitke vode.

Na zahtjev Predraga Miličića, direktora Agreks d.o.o. Donji Žabar stručni inžinjering tim Euroaquaing-a na čelu sa Miralemom Omerdić, generalnim managerom završio je u veoma kratkom vremenskom roku kompletan inžinjering dizajn, nabavku i instalaciju svih uređaja i pustila u rad automatski sistem za prečišćavanje vode, kapaciteta Q=6000 l/sat, početkom oktobra 2016. godine.

Dizajnirani sistem za prečišćavane vode sastoji se od automatskog sistema za doziranje Natrijum-hipohlorita, automatskog sistema kontinuiranog mjerenja slobodno raspoloživog hlora u tretiranoj vodi, kao i automatskih deferizatora i demanganizatoara. Euroaquaing inžinjering tim takođe vrši i kompletno periodično održavanje ovog sistema na osnovu ugovora koji je potpisan na period od tri godine.

Kvalitet tretirane vode poslije instaliranog sistema za prečišćavanje vode zadovoljava kriterije pitke vode prema Pravilniku o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama. Potvrda uspješno odrađenog projekta od analize i ideje do realizacije je proizvodnja od preko 4000 m3  pitke vode od perioda instalacije do danas.

EAI i Agreks managment imaju dogovoren plan neophodnih aktivnosti stručnih timova za praćenje kvaliteta vode kao i pripremu distribucionog sistema za novo jato, kao i moguće rješavanje problema sa bunarskom vodom na farmama "Azbukovac“ i "Karađorđevo“  koje je planirano za narednu 2017. godinu.

Fima Euroaquaing d.o.o. Tuzla spojila je mladost i iskustvo, te sa svojim inžinjering timom i uz korištenje selektiranih uređaja koje nabavljaju isključivo iz EU zamalja: Njemačke, Belgije, Italije, Španije i Poljske uspješno projektuje i dizajnira, proizvodi sopstvene sisteme, samostalno instalira i pušta u rad od automatskih sistema brze filtracije, omekšavanja, ultrafiltracije kao i reverzne osmoze sa različitim upravljačkim i kontrolnim sistemima upravljanja, uključujući PLC + HMI, a prema zahtjevanom kapacitetu i kvalitetu tretirane vode.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti