Vijesti/ SVIJET

Euroazijska ekonomska unija formira zajedničko tržište nafte i gasa

U toku su pripreme za stvaranje zajedničkog tržišta električne energije.

27.01.2021. 15:00 / Izvor: Akta.ba

Zemlje Euroazijske ekonomske unije počele su da formiraju zajedničko tržište za gas, naftu i naftne derivate, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Države članice odobrile su koncept formiranja zajedničkog finansijskog tržišta Euroazijske ekonomske unije, a u toku su pripreme za stvaranje zajedničkog tržišta električne energije. Pokrenuli smo program za formiranje zajedničkih tržišta gasa, nafte i naftnih derivata“, rekao je on na sastanku o integracionim procesima u EAEU.

U decembru su lideri odobrili akcioni plan za usklađivanje zakonodavstava zemalja Unije u naftnom sektoru, a takođe su odlučili da pređu na drugu fazu formiranja zajedničkog tržišta gasa – stvaranje infrastrukture, tehnološkog i pravnog okvira tržišta, prenosi B92.

Predsjednik Rusije je dodao da su u većini privrednih sektora zajednička tržišta već formirana i uspješno rade, dok se u ostalim oblastima rješavaju praktična pitanja i traže optimalni modeli.

Kao primjer uspješnog nalaženja kompromisa između država članica EAEU naveo je stvaranje jedinstvenog tržišta za proizvodnju i promet lijekova i medicinskih sredstava.

Od 1. januara ove godine registracija svih lijekova u zemljama EAEU vrši se u skladu sa jedinstvenim pravilima i procedurama. To je izuzetno važno sada, kada se naše zemlje suočavaju sa zajedničkim izazovom – epidemijom koronavirusa. I moramo efikasno da koordinišemo napore u zaštiti života i zdravlja naših građana“, zaključio je Putin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti