EUROFISH pomaže BiH u izradi strateškog programa razvoja ribarstva

15.07.2020. 09:16 / Izvor: Akta.ba
EUROFISH pomaže BiH u izradi strateškog programa razvoja ribarstva

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju o preduzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i provođenju acquisa iz oblasti ribarstva i akvakulture.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju o preduzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i provođenju acquisa iz oblasti ribarstva i akvakulture i zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da, u saradnji sa nadležnim entitetskim i institucijama Brčko Distrikta BiH, nastavi koordinirati aktivnosti u ovoj oblasti u kontekstu približavanja BiH Evropskoj uniji.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je apliciralo za tehničku pomoć Taieksa koja je odobrena 2018. godine te su u toku pripremne aktivnosti za usklađivanje zakonodavstva iz oblasti ribarstva i održivog ribarstva.

Takođe, dogovorena je saradnja sa Jurofišem (EUROFISH) za tehničku pomoć i okvirni pristup za izradu strateškog dokumenta Programa razvoja ribarstva u BiH. 

Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje i na izradi Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) koja se odnosi na plave tehnologije, ribarstvo i akvakulturu te pomorstvo i morsko upravljanje i usluge.

Radi ispunjavanja obaveza preuzetih potpisivanjem SSP-a i pristupa fondovima za korištenje potencijala ovog sektora, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa namjerava iskoristiti tehničku pomoć Jurofiša za izradu Programa sektora akvakulture i ribarstva u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti