Evropska komisija odobrila upotrebu lijeka "miltak" proizvođača Sanofi-Aventisa: Prvi lijek protiv srčane aritmije odobren u EU

30.11.2009. 13:31 / Izvor: Fena
Evropska komisija odobrila upotrebu lijeka 'miltak' proizvođača Sanofi-Aventisa: Prvi lijek protiv srčane aritmije odobren u EU

Evropska komisija (EK) je odobrila upotrebu lijeka protiv srčane aritmije "miltak" koji se tokom kliničkih ispitivanja pokazao kao efikasan u smanjivanju problema pacijenata oboljelih od treperenja srčanih pretkomora, saopćio je proizvođač, francuski farmaceutski gigant "Sanofi-Aventis".

EK, koja je izvršni organ Evropske unije, dala je odobrenje na osnovu pozitivnog mišljenja Odbora za lijekove pri Evropskoj agenciji za procjenu bezbjednosti medikamenata, prenijeli su francuski mediji.

"Sanofi" ističe da je to prvi lijek protiv srčane aritmije odobren u EU koji je tokom kliničkih ispitivanja pokazao da može da smanji opasnost od hospitalizacije zbog kardiovaskularnih problema i smrtnosti izazvane raznim isprepletanim uzrocima kod pacijenata oboljelim od atrijalne fibrilacije (treperenje srčanih pretkomora). Njih u Evropi, prema procjenama, ima oko 4,5 miliona.

"Miltak" (dronedaron) je odobren i u SAD, Kanadi, Švajcarskoj i Brazilu, a od januara 2010. godine bi prvo trebalo da se pojavi na britanskom i njemačkom tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti