Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Evropska mreža preduzetništva omogućava domaćim firmama ulazak na strano tržište

04.01.2021. 08:33 / Izvor: Akta.ba

Evropska preduzetnička mreža projekt je Evropske unije koji je namijenjen malim i srednjim preduzećima (MSP) kao podrška i servis u internacionalizaciji njihovog poslovanja. Evropsku preduzetničku mrežu čini preko 600 partnerskih organizacija i institucija, uključujući komore, agencije za razvoj MSP, institute, tehnološke centre, istraživačke centre, univerzitete i sl.

 Mreža je aktivna u preko 60 zemalja svijeta, uključujući sve države članice EU, i to putem više od stotinu  konzorcija, te povezuje preko 4.000 eksperata iz oblasti preduzetništva  i transfera tehnologije s ciljem promocije  konkurentnosti i inovacija na lokalnom i evropskom nivou.

 " U okviru programa Horizon 2020, čiji se strateški cilj odnosi na jačanje naučnih, istraživačkih i inovativnih kapaciteta kompanija i istraživačkih institucija, konzorcij Evropske preduzetničke mreže u Federaciji Bosne i Hercegovine je pružao EICM usluge (Enhancing Innovation Management Capacity for innovating SMEs) u okviru kojih se vršila procjena i pružala pomoć malim i srednjim preduzećima u smislu povećanja njihovog kapaciteta za upravljanje inovacijama.Evropska preduzetnička mreža (EEN) je prisutna u Bosni i Hercegovini od 21. marta 2006 godine, kada je u sklopu Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine otvoren Euro info korespondentni centar u BiH (EICCBiH) kako bi se bh. preduzećima pružile poslovne informacije o Evropskoj uniji. Centar su otvorili šef Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humphreys (Majkl Hemfriz) i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović. Do 2015 u BiH je egzistirao jedan nacionalni EEN konzorcij – BITIN. BITIN konzorcij je sačinjavalo pet partnera: Vanjskotrgovinska komora BiH kao kordinator, Metalurški institut Kemal Kapetanović Zenica-partner, Intera Mostar – partner, Privredna komora Tuzla – partner i ARDA Banja Luka – partner. Od 2015. godine u Bosni i Hercegovini postoje dva EEN konzorcija: EEN konzorcij iz Federacije Bosne i Hercegovine i EEN konzorcij iz Republike Srpske", kazali su nam u Vanjskotrgovinskoj komori BiH. 

BITNET konzorcij Evropske preduzetničke mreže u Federaciji Bosne i Hercegovine (www.een.ba) sačinjavaju sljedeće organizacije: Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine kao koordinator i sljedeći partneri: Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Univerzitet u Sarajevu, INTERA Tehnološki park Mostar, BIT centar Tuzla, Zenička razvojna agencija ZEDA, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona RAUSK.

 Pored podrške i servisa malim i srednjim preduzećima u njihovoj internacionalizaciji, BITNET konzorcij pruža i EICM usluge (Enhancing Innovation Management Capacity for innovating SMEs) u okviru kojih se pruža pomoć malim i srednjim preduzećima u jačanju i upravljanju njihovim inovativnim kapacitetom i vrši se njegova procjena.

Evropska preduzetnička mreža se finansira iz programa COSME – program za konkurentnost preduzetništva i MSP (COSME – Programme for the Competitiveness of Enterprises & SMEs – budući SINGLE MARKET program) koji za cilj ima jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i uopšte, razvoj preduzetništva.

 Projekat Evropske preduzetničke mreže preko BITNET konzorcija iz Federacije Bosne i Hercegovine se sufinansira (60%) od strane Evropske komisije od 01. juna 2017 godine. Do danas, Evropska komisija je sufinansirala aktivnosti mreže u Federaciji BiH u iznosu od blizu million KM na ime grant sredstava.

Iz Privredne komore FBiH naglašavaju značaj ovog projekta, ističući sajmove, B2B susrete i umrežavanje preko EEN baze, gdje se ostvaruju kontakti domaćih sa stranim firmama. 

" Glavna ciljna grupa su MSP, mada se i nevladine organizacije, lokalne zajednice, relevantna ministarstva i organizacije za podršku biznisu, inkubatori, razvojni centri također smatraju ciljnom grupom projekta. Kroz projekt partneri u konzorcijumu nude savjetodavne usluge vezane za inovacije, EU legislativu, razmjenu informacija o pristupu povoljnim finansijama, internacionalizaciju i pristup tržištima. Osim toga , vrlo važna aktivnost je organizacija konferencija, seminara i učešća u sajmovima gdje će se moći ostvariti kontakti domaćih sa stranim firmama, izrada profila domaćih firmi koje će biti uvrštene u bazu mreže, usluge pretraživanja profila stranih kompanija za domaće subjekte...", pojašnjavaju iz Privredne komore FBiH.

Evropska preduzetnička mreža (EEN) je prisutna u Bosni i Hercegovini od 21. marta 2006 godine, kada je u sklopu Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine otvoren Euro info korespondentni centar u BiH (EICCBiH) kako bi se bh. preduzećima pružile poslovne informacije o Evropskoj uniji. Centar su otvorili šef Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humphreys (Majkl Hemfriz) i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović.

Do 2015 u BiH je egzistirao jedan nacionalni EEN konzorcij – BITIN. BITIN konzorcij je sačinjavalo pet partnera: Vanjskotrgovinska komora BiH kao kordinator, Metalurški institut Kemal Kapetanović Zenica-partner, Intera Mostar – partner, Privredna komora Tuzla – partner i ARDA Banja Luka – partner. Od 2015. godine u Bosni i Hercegovini postoje dva EEN konzorcija: EEN konzorcij iz Federacije Bosne i Hercegovine i EEN konzorcij iz Republike Srpske.

BITNET konzorcij Evropske preduzetničke mreže u Federaciji Bosne i Hercegovine (www.een.ba) sačinjavaju: Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine kao koordinator i partneri: Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Univerzitet u Sarajevu, INTERA Tehnološki park Mostar, BIT centar Tuzla, Zenička razvojna agencija ZEDA, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona RAUSK.

Pored podrške i servisa malim i srednjim preduzećima u njihovoj internacionalizaciji, BITNET konzorcij pruža i EICM usluge (Enhancing Innovation Management Capacity for innovating SMEs) u okviru kojih se pruža pomoć malim i srednjim preduzećima u jačanju i upravljanju njihovim inovativnim kapacitetom i vrši se njegova procjena.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kažu da se projekt Evropske preduzetničke mreže preko BITNET konzorcija iz Federacije Bosne i Hercegovine sufinansira (60%) od strane Evropske komisije od 01. juna 2017 godine.

" Do danas, Evropska komisija je sufinansirala aktivnosti mreže u Federaciji BiH u iznosu od blizu million KM na ime grant sredstava. Što se tiče sklopljenih ugovora između FBiH i inostranih partenra radi se o 44 ugovora biznis tipa, 13 iz oblasti i straživanja te jedan ugovor na polju razmjene tehnologija. BITNET konzorcij do sada podržao, odnosno obuhvatio uslugama EEN mreže, preko 2.500 malih i srednjih preduzeća iz Federacije BiH", ističu, između ostalog, iz VTK BiH. 

 

B.K.

 • BITNET konzorcij-osnovni pokazatelji izvršenih aktivnosti za period 2017-2020: 
 •  
 • Učesnici na organizovanim regionalnim/lokalnim događajima                                2.553.
 • Broj korisnika usluga partnering/advisory support                                                      699.
 • Broj organizovanih brokerage/company missions događaja                                     106.
 • Održani i registrovani sastanci na brokerage/comp.miss. događajima                   2.963.
 • Sklopljeno partnerskih ugovora - Partnership Agreements                                  57.
 • Broj korisnika digitalnih usluga mreže                                                                     5.874.
 • Broj institucija i organizacija - realizovana saradnja u podršci preduzetništvu             48.
 • Broj profila kreiran za preduzeća iz Federacije BiH                                                 
 • Sačinjeno odziva (EOI) za preduzeća iz Federacije BiH                                            702.
 • Broj zaprimljenih odziva (EOI) iz inostranstva za preduzeća iz Federacije BiH         315

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti