Evropska mreža preduzetništva omogućava domaćim firmama ulazak na strano tržište

04.01.2021. 08:33 / Izvor: Akta.ba
Evropska mreža preduzetništva omogućava domaćim firmama ulazak na strano tržište

Godišnje se posredstvom aktivnosti unutar EEN mreže podrži više od 250 firmi iz FBIH kroz učešće na sajmovima, B2B susretima te umrežavanjem preko EEN baze poslovnih ponuda.

Evropska preduzetnička mreža projekt je Evropske unije koji je namijenjen malim i srednjim preduzećima (MSP) kao podrška i servis u internacionalizaciji njihovog poslovanja. Evropsku preduzetničku mrežu čini preko 600 partnerskih organizacija i institucija, uključujući komore, agencije za razvoj MSP, institute, tehnološke centre, istraživačke centre, univerzitete i sl.

 Mreža je aktivna u preko 60 zemalja svijeta, uključujući sve države članice EU, i to putem više od stotinu  konzorcija, te povezuje preko 4.000 eksperata iz oblasti preduzetništva  i transfera tehnologije s ciljem promocije  konkurentnosti i inovacija na lokalnom i evropskom nivou.

 " U okviru programa Horizon 2020, čiji se strateški cilj odnosi na jačanje naučnih, istraživačkih i inovativnih kapaciteta kompanija i istraživačkih institucija, konzorcij Evropske preduzetničke mreže u Federaciji Bosne i Hercegovine je pružao EICM usluge (Enhancing Innovation Management Capacity for innovating SMEs) u okviru kojih se vršila procjena i pružala pomoć malim i srednjim preduzećima u smislu povećanja njihovog kapaciteta za upravljanje inovacijama.Evropska preduzetnička mreža (EEN) je prisutna u Bosni i Hercegovini od 21. marta 2006 godine, kada je u sklopu Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine otvoren Euro info korespondentni centar u BiH (EICCBiH) kako bi se bh. preduzećima pružile poslovne informacije o Evropskoj uniji. Centar su otvorili šef Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humphreys (Majkl Hemfriz) i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović. Do 2015 u BiH je egzistirao jedan nacionalni EEN konzorcij – BITIN. BITIN konzorcij je sačinjavalo pet partnera: Vanjskotrgovinska komora BiH kao kordinator, Metalurški institut Kemal Kapetanović Zenica-partner, Intera Mostar – partner, Privredna komora Tuzla – partner i ARDA Banja Luka – partner. Od 2015. godine u Bosni i Hercegovini postoje dva EEN konzorcija: EEN konzorcij iz Federacije Bosne i Hercegovine i EEN konzorcij iz Republike Srpske", kazali su nam u Vanjskotrgovinskoj komori BiH. 

BITNET konzorcij Evropske preduzetničke mreže u Federaciji Bosne i Hercegovine (www.een.ba) sačinjavaju sljedeće organizacije: Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine kao koordinator i sljedeći partneri: Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Univerzitet u Sarajevu, INTERA Tehnološki park Mostar, BIT centar Tuzla, Zenička razvojna agencija ZEDA, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona RAUSK.

 Pored podrške i servisa malim i srednjim preduzećima u njihovoj internacionalizaciji, BITNET konzorcij pruža i EICM usluge (Enhancing Innovation Management Capacity for innovating SMEs) u okviru kojih se pruža pomoć malim i srednjim preduzećima u jačanju i upravljanju njihovim inovativnim kapacitetom i vrši se njegova procjena.

Evropska preduzetnička mreža se finansira iz programa COSME – program za konkurentnost preduzetništva i MSP (COSME – Programme for the Competitiveness of Enterprises & SMEs – budući SINGLE MARKET program) koji za cilj ima jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i uopšte, razvoj preduzetništva.

 Projekat Evropske preduzetničke mreže preko BITNET konzorcija iz Federacije Bosne i Hercegovine se sufinansira (60%) od strane Evropske komisije od 01. juna 2017 godine. Do danas, Evropska komisija je sufinansirala aktivnosti mreže u Federaciji BiH u iznosu od blizu million KM na ime grant sredstava.

Iz Privredne komore FBiH naglašavaju značaj ovog projekta, ističući sajmove, B2B susrete i umrežavanje preko EEN baze, gdje se ostvaruju kontakti domaćih sa stranim firmama. 

" Glavna ciljna grupa su MSP, mada se i nevladine organizacije, lokalne zajednice, relevantna ministarstva i organizacije za podršku biznisu, inkubatori, razvojni centri također smatraju ciljnom grupom projekta. Kroz projekt partneri u konzorcijumu nude savjetodavne usluge vezane za inovacije, EU legislativu, razmjenu informacija o pristupu povoljnim finansijama, internacionalizaciju i pristup tržištima. Osim toga , vrlo važna aktivnost je organizacija konferencija, seminara i učešća u sajmovima gdje će se moći ostvariti kontakti domaćih sa stranim firmama, izrada profila domaćih firmi koje će biti uvrštene u bazu mreže, usluge pretraživanja profila stranih kompanija za domaće subjekte...", pojašnjavaju iz Privredne komore FBiH.

Evropska preduzetnička mreža (EEN) je prisutna u Bosni i Hercegovini od 21. marta 2006 godine, kada je u sklopu Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine otvoren Euro info korespondentni centar u BiH (EICCBiH) kako bi se bh. preduzećima pružile poslovne informacije o Evropskoj uniji. Centar su otvorili šef Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humphreys (Majkl Hemfriz) i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović.

Do 2015 u BiH je egzistirao jedan nacionalni EEN konzorcij – BITIN. BITIN konzorcij je sačinjavalo pet partnera: Vanjskotrgovinska komora BiH kao kordinator, Metalurški institut Kemal Kapetanović Zenica-partner, Intera Mostar – partner, Privredna komora Tuzla – partner i ARDA Banja Luka – partner. Od 2015. godine u Bosni i Hercegovini postoje dva EEN konzorcija: EEN konzorcij iz Federacije Bosne i Hercegovine i EEN konzorcij iz Republike Srpske.

BITNET konzorcij Evropske preduzetničke mreže u Federaciji Bosne i Hercegovine (www.een.ba) sačinjavaju: Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine kao koordinator i partneri: Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Univerzitet u Sarajevu, INTERA Tehnološki park Mostar, BIT centar Tuzla, Zenička razvojna agencija ZEDA, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona RAUSK.

Pored podrške i servisa malim i srednjim preduzećima u njihovoj internacionalizaciji, BITNET konzorcij pruža i EICM usluge (Enhancing Innovation Management Capacity for innovating SMEs) u okviru kojih se pruža pomoć malim i srednjim preduzećima u jačanju i upravljanju njihovim inovativnim kapacitetom i vrši se njegova procjena.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kažu da se projekt Evropske preduzetničke mreže preko BITNET konzorcija iz Federacije Bosne i Hercegovine sufinansira (60%) od strane Evropske komisije od 01. juna 2017 godine.

" Do danas, Evropska komisija je sufinansirala aktivnosti mreže u Federaciji BiH u iznosu od blizu million KM na ime grant sredstava. Što se tiče sklopljenih ugovora između FBiH i inostranih partenra radi se o 44 ugovora biznis tipa, 13 iz oblasti i straživanja te jedan ugovor na polju razmjene tehnologija. BITNET konzorcij do sada podržao, odnosno obuhvatio uslugama EEN mreže, preko 2.500 malih i srednjih preduzeća iz Federacije BiH", ističu, između ostalog, iz VTK BiH. 

 

B.K.

  • BITNET konzorcij-osnovni pokazatelji izvršenih aktivnosti za period 2017-2020: 
  •  
  • Učesnici na organizovanim regionalnim/lokalnim događajima                                2.553.
  • Broj korisnika usluga partnering/advisory support                                                      699.
  • Broj organizovanih brokerage/company missions događaja                                     106.
  • Održani i registrovani sastanci na brokerage/comp.miss. događajima                   2.963.
  • Sklopljeno partnerskih ugovora - Partnership Agreements                                  57.
  • Broj korisnika digitalnih usluga mreže                                                                     5.874.
  • Broj institucija i organizacija - realizovana saradnja u podršci preduzetništvu             48.
  • Broj profila kreiran za preduzeća iz Federacije BiH                                                 
  • Sačinjeno odziva (EOI) za preduzeća iz Federacije BiH                                            702.
  • Broj zaprimljenih odziva (EOI) iz inostranstva za preduzeća iz Federacije BiH         315

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti