Evropska perspektiva za domaće proizvođače: Sajam Interio 2008 privukao strane biznismene

17.03.2008. 13:05 / Izvor: eKapija.ba
Evropska perspektiva za domaće proizvođače: Sajam Interio 2008 privukao strane biznismene

Međunarodni sajam šumarstva, drvne industrije, namještaja, unutrašnjeg uređenja i pratećih djelatnosti INTERIO 2008 privukao je mnogobrojen posjetioce, ali i strane poslovne ljudi koji su prepoznali da je Bosna i Hercegovine napravila značajne iskorake u preradi drveta i izradi namještaja.

"Poljska je dugo godina bila glavni izvoznik namještaja u zemlje Evropske unije. Nakon njihovog priključenja EU, uvoznici su potražili jeftiniji a kvalitetan namještaj i to ih je dovelo u BiH koja ima tradiciju u izradi namještaja“, kaže Omar Kuštrić, direktor Sinkro Meblštofa, jednog od partnera Sajma. „Mi smo zemlja namještaja, a da toga još uvijek nismo svjesni".

Industrije prerade drveta i namještaja su izvozno suficitarni. Prema dostupnim podacima, taj suficit je u prošloj godini bio veći od 300 miliona KM, a s perspektivom da za tri do pet godina premaši milijardu maraka, navodi se u saopćenju.

Sajam INTERIO 2008, koji je počeo 13. i traje do 17. marta, omogućio je u prva dva dana susrete predstavnika bh. firmi sa poslovnim ljudima iz inostranstva. U okviru sajma organizovne su 1. Međunarodni seminar drvoprerade i šumarstva i 2. Međunarodna izvozna konferencija i poslovni susreti B2B sa stranim međunarodnim agentima.

Na seminaru je bilo riječi od certifikovanju kao nezaobilaznoj aktivnosti na putu u EU. Certifikovanje omogućava bolji pristup tržištu u odnosu na konkurenciju tako što pored osnovnih karakteristika proizvod i usluga podržava i održivo poslovanje.

Organizator Sajma je Centar Skenderija – Sarajevski Sajam u partnerstvu sa Sinkro Meblštofom i Šipad Komercom. Veliku podršku pružili su Vanjskotrgovinska komora BiH i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti