Evropska unija: Novi elektronski sistem za praćenje akciznih roba

02.04.2010. 13:21 / Izvor: eKapija.ba
Evropska unija: Novi elektronski sistem za praćenje akciznih roba

Prvog aprila 2010. godine u EU postao je operativan novi elektronski sistem za praćenje i kontrolu kretanja akciznih roba (alkohol, duhan i energetski proizvodi). Sistem akciznog kretanja i kontrole (EMCS) učinit će trgovanje akciznim robama unutar Zajednice jeftinijim i jednostavnijim za operatore, a ujedno i učiniti bržom i lakšom borbu protiv akciznih prijevara koju vode zemlje članice.

Osmišljen da zamijeni trenutni sistem temeljen na papirologiji, EMCS predstavlja kompjutersku strukturu za snimanje u realnom vremenu kretanja proizvoda za koje akcizne pristojbe i dalje moraju biti plaćene, javlja CePPEI.

Procjenjuje se da oko 100.000 trgovaca otpremi oko 4,5 miliona pošiljki akciznih roba između država članica svake godine, a EMCS će pomoći smanjenju finansijskih i administrativnih opterećenja sa kojima se oni suočavaja. Vlasti i ekonomski subjekti država članica mogu se pridružiti sistemu postepeno do 1. januara 2011. godine, nakon čega će EMCS biti u potpunosti primjenjivan u cijeloj Europi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti