Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Evropski pokret u BiH: Hitno potrebno donošenje ekonomskih mjera

Dodaju da se isto odnosi i na dio industrijsko-proizvodnih subjekata u Bosni i Hercegovini koji zbog uvedenih mjera već sada imaju velike gubitke.

24.03.2020. 11:40 / Izvor: Fena

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini pozvao je na hitno donošenje ekonomskih mjera svih institucija vlasti u Bosni i Hercegovini, a koje za cilj imaju pomoć najviše pogođenim privrednim i industrijskim subjektima u BiH.

Navode da se to u prvom planu odnosi na oblast turističke i hotelske industrije, koja je radi poštivanja mjera primorana ugasiti svoju djelatnost, iako je veliki broj radnika zaposlen u tim poslovnim subjektima.

Dodaju da se isto odnosi i na dio industrijsko-proizvodnih subjekata u Bosni i Hercegovini koji zbog uvedenih mjera već sada imaju velike gubitke.

Iz tog pokreta ističu da je hitno potrebno napraviti set ekonomskih mjera o odgodi plaćanja određenih komunalnih izdataka na rok prihvatljiv svim pogođenim subjektima za retroaktivno plaćanje, kao i odgodi plaćanja PDV-a za velike kompanije i poslovne subjekte koji zapošljavaju više od 200 radnika.

Smatraju da je jedna od mjera koja može ublažiti postojeće stanje podjednako smanjenje plaća kako u javnom tako i privatnom sektoru i to u omjeru od 50 posto, te dobit od tog smanjenja usmjeriti na refundaciju doprinosa u privatnom sektoru, u suprotnom, vrlo brzo neće biti onih koji su najveće platiše PDV-a u BiH, što opet ugrožava i sami javni sektor u BiH i njegovu samoodrživost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti