Evropskoj komisiji dostavljen revidirani upitnik za izvoz crvenog mesa

07.10.2020. 14:32 / Izvor: Akta.ba
Evropskoj komisiji dostavljen revidirani upitnik za izvoz crvenog mesa

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je Evropskoj komisiji dostavljen popunjeni revidirani Upitnik za izvoz crvenog mesa na tržište EU.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je Evropskoj komisiji dostavljen popunjeni revidirani Upitnik za izvoz crvenog mesa na tržište EU.

Nakon što je 7. septembra ove godine Ured za veternarstvo BiH u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dostavio Evropskoj komisiji odgovor na upitnik o izvozu crvenog mesa iz BiH u EU, nadležna direkcija Evropske komisije dostavila je BiH 14 dodatnih pitanja, koja su potom proslijeđena nadležnim tijelima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu.

"Nadležne institucije u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu razmatrale su i usaglašavale odgovore na dodatna pitanja u proteklom periodu. Nakon što je postignuta saglasnost svih nivoa vlasti u BiH, odgovori su objedinjeni i upućeni Evropskoj komisiji", saopćio je Košarac.

Naglasio je da se očekuje da Evropska komisija u narednih deset dana organizuje video-konferenciju na kojoj će biti prisutni predstavnici Ureda za veterinarstvo BiH i nadležnih institucija Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta u cilju razmatranja dostavljenih odgovora BiH.

Košarac je podržao aktivnost institucija na svim nivoima vlasti u BiH u ovom procesu, te poručio da je model saradnje i koordinacije Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH s nadležnim entitetskim ministarstvima, koji zagovara od početka mandata, imao pozitivan ishod za domaće poljoprivredne proizvođače.   

"Svjesni značaja evropskog tržišta za domaće poljoprivrednike, nastojimo kreirati politike i donositi rješenja koja znače mogućnost plasmana njihovih proizvoda na nova tržišta, kako bismo zaštitili domaću proizvodnju i obezbijedili izvoz viškova poljoprivrednih proizvoda, nastalih usljed pandemije koronavirusa", rekao je Košarac.

Izrazio je nadu da će nadležna tijela EU biti agilna, nakon što je BiH dostavila odgovore na dodatna pitanja iz upitnika za izvoz crvenog mesa.

Košarac je najavio je da će u narednom periodu aktivno raditi na pregovorima s EU o mogućnosti izvoza konzumnih jaja iz BiH, poručivši da očekuje da će nadležna entitetska ministarstva do kraja ove godine okončati potrebne aktivnosti kako bi se ovaj cilj realizirao u korist domaćih proizvođača, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti