Evropsku uniju brinu v.d. u institucijama

17.11.2017. 08:44 / Izvor: Nezavisne novine
Evropsku uniju brinu v.d. u institucijama

Većinu ovih imenovanja koči politika, no isto tako pojedinci ne mogu da budu imenovani jer Vijeće ministara, odnosno Generalni sekretarijat, njihova imenovanja, iz njima znanih razloga, ne stavlja na dnevni red.

SIGMA, ekspertsko tijelo EU koje prati rad javne uprave u pet srednjeevropskih zemalja, uključujući i BiH, zabrinuta je zastojem u imenovanjima rukovodećih kadrova u institucijama BiH koji su dugo u statusu vršilaca dužnosti (v.d.), potvrdio je za "Nezavisne" Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu (ADS) BiH.

On navodi da je ova pojava očito postala "interesantna" i tijelima EU koja se bave analizom rada i reformom javne uprave.

"Tačno je da je SIGMA zabrinuta. Riječ je o zajedničkoj inicijativi EU i OECD, koja je većinom finansirana od EU, a djeluje pod okriljem OECD-a. Oni su zaduženi prevashodno za zapadni Balkan i zanima ih broj vršilaca dužnosti bez kriterija, koliko sve to traje i slično. Oni ovu pojavu smatraju zabrinjavajućom i prave izvještaj za EU o stanju javne uprave na Balkanu", rekao je Akšamija.

Kako su to mediji u više navrata izvijestili, veliki broj direktora van mandata, vršilaca dužnosti direktora i funkcionera s nedovršenim statusima godinama je postao konstanta u institucijama BiH.

Većinu ovih imenovanja koči politika, no isto tako pojedinci ne mogu da budu imenovani jer Vijeće ministara, odnosno Generalni sekretarijat, njihova imenovanja, iz njima znanih razloga, ne stavlja na dnevni red.

U ovom trenutku, desetak je vršilaca dužnosti u institucijama BiH i nepoznat broj rukovodilaca van mandata, od kojih je najpoznatiji generalni sekretar Vijeća ministara, Zvonimir Kutleša. On je u novembru napunio 21 mjesec van mandata na čelu Generalnog sekretarijata.

Kada je, pak, riječ o vršiocima dužnosti, njih je trenutno desetak u institucijama BiH, a to su: Saša Obradović (Centar za uklanjanje mina u BiH), Damir Ljubić (Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja), Tihomir Narić (Regulatorni odbor željeznica BiH), Aleksandar Zolak (Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH), Mlađen Mandić, Mariofil Ljubić i Zikreta Ibrahimović (Pravobranilaštvo BiH), Nebojša Švraka (Fond za povratak), te Đenan Salčin (Agencija za javne nabavke).

Osim njih, uskoro, i to već narednog mjeseca, ističe mandat i Siniši Perkoviću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti