Excel seli proizvodnju i iz Maglaja na Kosovo!

24.06.2016. 10:37 / Izvor: Oslobođenje
Excel seli proizvodnju i iz Maglaja na Kosovo!

Majska poplava 2014. je i Excel Assemblies BH vratila nekoliko koraka unazad.

Kada je 2012. startala sa 50-ak radnika u proizvodnji elektroničkih kablovskih sistema, fabrika Excel Assemblies BH počela se naglo razvijati, radilo se u tri smjene, do prije nekoliko mjeseci ovdje je, radilo oko 500 radnika, od toga 300 žena. U Maglaju bi u šali znali reći da je tokom dana i noć i grad pust jer se sva mladost zatvorila u proizvodne maglajske hale (tvornice konfekcije HM, Bontex, Excel, Natron...)

KABLOVI

Majska poplava 2014. je i Excel Assemblies BH vratila nekoliko koraka unazad. Direktne štete su bile velike, a indirektne još veće, jer se kasnilo sa isporukom robe. Do sredine maja 2014. godine firma je zapošljavala 278 radnika, a do početka ove godine primljeno je gotovo 200 novih i to sve mladih osoba od 18 do 40 godina. S ciljem zapošljavanja korišteni su i neki od poticaja Zavoda za zapošljavanje.

Prilikom otvaranja ove firme koja je specijalizovani dizajner i proizvođač elektroničkih kablovskih sistema koji se koriste u proizvodnji energije i drugim sektorima inženjeringa visoke performanse, poput avioindustrije, menadžment je basnoslovno najavljivao veća zapošljavanja, o čemu je pisao naš list.

Firma je potpuno izvozno orijentisana. Radi u iznajmljenom prostoru površine oko 5.000 kvadratnih metara. Uglavnom rade za poznatog kupca. Proizvode kablovske sisteme za autoindustriju, odnosno žičane forme koje se poslije ugrađuju u automobile, teške mašine, viličare i bagere. Među poručiocima je i čuveni Caterpillar i mnoge druge firme poput JCB-a, Komatsua, Lindea, VVacker Neusona, Lotus Carsa... Kupci su im uglavnom lociranju Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Austriji i Italiji.

PROFIT

Od nekoliko radnika firme koji su prije 20-ak dana ovdje ostali bez posla saznali smo daje najavljeno veće otpuštanje. U prvom valu na biro je poslato njih 80, a još toliko će, izgleda, ostati bez posla do kraja godine.

Niko od njih se nije žalio na uslove u kojima su radili i na plaću koju su radom sticali. Po kuloarima se govori da bi se Maglaj mogao suočiti sa odlaskom ove firme. Spominje se Kosovo, jer vlasnici računaju na jeftinu radnu snagu i na veći profit, i što je danas sasvim normalna pojava. Glavno sjedište kompanije i veći proizvodni pogoni su u Velikoj i Britaniji. Firma ima proizvodne pogone u Hrvatskoj, Estoniji i BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti