EZ pokrenula postupak protiv BiH zbog ilegalne državne garancije za blok 7

27.03.2019. 09:20 / Izvor: Akta.ba
EZ pokrenula postupak protiv BiH zbog ilegalne državne garancije za blok 7

Sekretarijat Energetske zajednice je jučer poslijepodne objavio da službeno otvara postupak protiv BiH za rješavanja spora o planiranoj garanciji Federacije BiH za kredit od 614 miliona eura.

Sekretarijat Energetske zajednice je jučer poslijepodne objavio da službeno otvara postupak protiv BiH za rješavanja spora o planiranoj garanciji Federacije BiH za kredit od 614 miliona eura od kineske Eximbank za izgradnju bloka 7 termoelektrane Tuzla. Pokretanjem ovog postupka Sekretarijat pruža priliku Bosni i Hercegovini da u roku od dva mjeseca reagira na navode o nepoštivanju zakona o Energetskoj zajednici. Važno je istači da ovaj postupak može potencijalno dovesti do kašnjenja u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji  i do privremene obustave financiranja od strane EU banaka.

Otvaranje postupka je uslijedilo nakon četiri upozorenja koje je Sekretarijat Energetske zajednice uputio vlastima Federacije BiH. Ovim upozorenjima je ukazano na činjenicu da, prema EU pravilima koje je BiH obavezna poštivati, predložena garancija predstavlja nezakonitu državnu pomoć. Pored upozorenja iz Energetske zajednice i EU Komesar za proširenje Johannes Hahn je također upozorio vlasti Bosne i Hercegovine da ne odobravaju ovu garanciju, jer je ona u suprotnosti s pravilima EU.

„I Komesar Hahn i Energetska zajednica jasno su se suprotstavili usvajanju ove ilegalne garancije. Nažalost, naši parlamentarci u Predstavničkom domu FBiH, ignorirajući ova upozorenja, ipak su je odobrili”, komentirao je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju i dodao, "Ostaje da vidimo da li će i parlamentarci u Domu naroda slijediti primjer svojih kolega iz Predstavničkog doma i zabiti glavu u pijesak, naivno se nadajući da Evropa neće reagovati na otvoreno i svjesno kršenje preuzetih međunarodnih obaveza."

“Prije dva dana je Energetska zajednica objavila novu studiju u kojoj se kritiziraju zemlje zapadnog Balkana koje su samo u 2017. godini potrošile 1,2 milijarde eura na izravne i neizravne subvencija za sektor ugljena. Sada se Bosna i Hercegovina sprema potrošiti još javnog novca na nove potpore za ugljen. Ekonomska i ekološka realnost je da je to jednostavno neodrživo. Postupno ukidanje subvencija za ovaj sektor očito zahtijeva političku hrabrost, a najbolji način za početak tog procesa bi bilo ne usvajanje novih subvencija, posebno ako su nelegalne”, dodala je Pippa Gallop iz CEE Bankwatch mreže.

Ukoliko Bosna i Hercegovina ne poduzme korake za ispravljanje neusklađenosti, slučaj će biti proslijeđen najvišem tijelu za donošenje odluka Energetske zajednice, Ministarskom vijeću. Kršenje odredbi Ugovora može rezultirati isključenjem iz donošenja odluka u Energetskoj zajednici, kašnjenjima u pristupanju EU i privremenim moratorijima evropskih banaka na ulaganja u BiH energetski sektor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti