Fabrici za pocinčavanje iz Srebrenice plaketa Privredne komore RS - a

14.04.2008. 09:45 / Izvor: Fena
Fabrici za pocinčavanje iz Srebrenice plaketa Privredne komore RS - a

Fabrika za pocinčavanje iz Potočara kod Srebrenice spada u red najuspješnijih preduzeća u RS-u jer je zabilježila rast proizvodnje za čak 57 posto u odnosu na 2006. godinu.

To je rezultiralo dobijanjem najvišeg republičkog priznanja - plakete Privredne komore Republike Srpske.

Fabrika za pocinčavanje je nakon jedanaestogodišnjeg prekida rada, obnovila proizvodnju 2003. godine, poslije uspješno obavljene privatizacije i od tada konstantno bilježi porast fizičkog obima proizvodnje.

U sektoru metalurgije i prerade metala ova firma zauzela je treće mjesto u Republici Srpskoj, iza MITALA iz Ljubije i Jelšingradove livnice iz Banje Luke.

``Mi smo imali najbolje rezultate u odnosu na broj zaposlenih, ali smo mala firma i zbog veličine preduzeća, njihovog značaja, visine prihoda i broja zaposlenih, prednost je data kompanijama iz Ljubije i Banja Luke``, kaže direktor ove fabrike Neđo Trninić.

Prošle godine obavljeno je pocinčavanje 7.000 tona metalnih konstrukcija s 57 zaposlenih, radeći četvorobrigadnim sistemom, čime je premašena predratna proizvodnja kada je u fabrici radilo oko 220 radnika. Za ovu godinu u planu je pocinčavanje 9.000 tona metalnih konstrukcija i približavanje projektovanom kapacitetu fabrike od 12.000 tona.

Za ostvarenje ovih rezultata bilo je neophodno i povećanje broja radnika i lani je u stalni radni odnos primljeno 19 mladih radnika koji imaju redovne plaće, a bilo je angažirano i šest sezonskih radnika.

Većina, odnosno 64 posto proizvodnje ove fabrike izvozi se, od čega najviše u Srbiju, a direktno ili indirektno izvozi se i na zapadno tržište.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti