Fabrika cementa Lukavac nastavlja tendenciju širenja u 2018. godini

04.04.2018. 11:41 / Izvor: Akta.ba
Fabrika cementa Lukavac nastavlja tendenciju širenja u 2018. godini
OTVORI GALERIJU

Učestvuju u izgradnji mini hidroelektrane "Spreča", u završnim radovima na autoputu "9. januar", te radovima na zeničkoj zaobilaznici u sklopu Koridora 5C.

Fabrika cementa Lukavac je lider u oblasti građevinskih materijala i dobro je pozicionirana na tržištu cementa.

"S obzirom na oštru konkurenciju naši planovi su da zadržimo poziciju na dosadašnjem nivou, a planiramo svakako i određeno povećanje našeg udjela na tržištu cemeta i betona. U ovoj godini očekujemo pozitivne rezultate, jer smo upravo završili ulaganja u povećanje učešća alternativnih goriva u našoj proizvodnji i poboljšanje efikasnosti rada postrojenja. Naravno, naš krajnji cilj je ostvarenje svih poslovnih i finansijskih rezultata prema planu koji smo zacrtali za 2018. godinu", kazao je za Akta.ba Izet Imamović, direktor Fabrike cementa Lukavac.

Stalna investiranja

Jedan od primarnih zadataka u Fabrici cementa Lukavac je investiranje u zaštitu okoliša, tako da investicija od preko 25 miliona KM, koja je realizovana u periodu 2013 – 2017, velikim dijelom je obuhvatila ulaganja u zaštitu okoliša.

"Sada nam predstoji implementacija, što znači da je naš cilj u ovoj godini da upravo ostvarimo planirane rezultate, poput upotrebe alternativnih goriva i poboljšanja efikasnosti rada postrojena", rekao je Imamović.

Ova investicija, koja je od izuzetnog značaja, kako sa stanovišta uloženih sredstava, tako i sa stanovišta ulaganja u povećanje efikasnosti postrojenja i zaštitu naše okoline, obavezuje na daljnja ulaganja.

"Postrojenja Fabrike cementa Lukavac moramo konstantno održavati, a uz to pratimo i poštujemo sve nove zahtjeve standarda za našu industriju. Naša stalna obaveza je da uvijek unapređujemo  postrojenja i pratimo naš utjecaj na okoliš. Kontinuirane investicije u proces proizvodnje neophodne su, kako bi se zadovoljili uslovi ekoloških standarda i uslovi standarda energetske, ali i poslovne efikasnosti", kazao je Imamović.

Direktor Imamović je istakao, da se stalno vode utakmice radi održavanja konkurentnosti na tržištu, te da su u tu svrhu sprovedena brojna ulaganja. Tako su u 2009. godini stara postrojenja zamijenjena novim, čime su u fabrici stvoreni daleko bolji uslovi rada od propisanih.

"Imali smo investiciju za poboljšanje kvaliteta izlaznih plinova radi smanjenja NOx gasova, daleko ispod zakonom propisane i dozvoljene emisije  od  500 mg/m3. Investicije za poboljšanje ekološke, energetske i proizvodne efikasnosti kontinuirano se planiraju i implementiraju", dodao je Imamović.

Fabrika cementa Lukavac trenutno učestvuje u nekoliko većih projekata, poput izgradnje mini hidroelektrane "Spreča" na području MZ Orahovica Donja u općini Gračanica, završnih radova na  autoputu "9. januar"  na dionici Banja Luka-Doboj, te radova na zeničkoj zaobilaznici u sklopu Koridora  5C.

"Za ovu godinu je najavljen  početak izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, radovi na dionici od Nemile do Donje Gračanice za nastavak Koridora 5C do zeničke zaobilaznice prema sjeveru, putna dionica Kladanj-Podpaklenik na cestovnom pravcu s planinskim prevojem Karaula,  i mi ćemo uložiti maksimalne napore da učestvujemo na pomenutim projektima. Našim proizvodima možemo itekako doprinijeti razvoju infrastrukture Bosne i Hercegovine", naglasio je Imamović.

Zadržati mlade ljude

Direktor Imamović je dodao da se investicijom smatra i "kada ljudi prave kuće, jer su takvi poduhvati jednako važni kao i veliki projekti".

"Iz BiH odlaze mladi ljudi, a upravo su oni ti koji prave i trebaju praviti svoje kuće i stanove, stoga ih treba zadržavati u BiH, jer ova populacija ima značajan utjecaj na potrebe i potražnju za cementom",  istakao je Imamović.

Poslovanje fabrike

Poslovanje Fabrike cementa Lukavac je koncentrisano na tržišni prostor BiH, a kao i svake godine, i u 2018. je planirana tendencija širenja, kao i povećanje izvoza, prije svega u Hrvatsku.

"Plan za ovu godinu je proizvodnja 312.000 t klinkera i 420.000 t cementa, a fokus nam je na zadržavanju našeg visokog  kvaliteta proizvoda, te da odgovorimo novim i inovativnim zahtjevima kupaca po pitanju svojstava i primjene cementa", rekao je Imamović.

Istakao je da Fabrika cementa Lukavac ima konstantnu proizvodnju od 2009. godine, te da su proizvodne mogućnosti fabrike daleko veće od zahtjeva tržišta.

"Prije svega želimo da se širimo u pravcu dobijanja specijalnih zadataka, obzirom da smo u okruženju i regiji jedna od najmodernijih fabrika, koja može udovoljiti zahtjevima tržišta", poručio je Imamović.

U strategijama Fabrike cementa Lukavac uvijek je zacrtan i plan zapošljavanja novih radnika, pa se tako svake godine vrši prijem novih, mladih radnika.

"Mi smo u stalnoj potrazi za visokoobrazovanim kadrovima koji mogu udovoljiti zahtjevima tržišta. Tako nastavljamo i u budućnosti, a posebno iz razloga što je u Fabrici cementa Lukavac trenutno u toku smjena generacija", zaključio je Imamović.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti