Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Fabrika cementa Lukavac predstavlja film o alternativnim gorivima

U sklopu svog projekta "U prijateljstvu s prirodom" Fabrika cementa Lukavac je realizirala edukativni film o alternativnim gorivima pod nazivom "Pioniri u korištenju alternativnih goriva".

29.04.2020. 09:08 / Izvor: Akta.ba

U sklopu svog projekta "U prijateljstvu s prirodom" Fabrika cementa Lukavac je realizirala edukativni film o alternativnim gorivima pod nazivom "Pioniri u korištenju alternativnih goriva". Ovo je poučna priča za sve generacije, u kojoj se na slikovit način obašnjava šta su to alternativna goriva i koje su prednosti njihove upotrebe u današnjem svijetu.

Još 2012. godine Lukavac Cement je krenuo sa upotrebom alternativnog goriva ili "goriva budućnosti", te s pravom može reći da je pionir u ovoj oblasti na našim prostorima. Prošle godine Fabrika je u svom proizvodnom procesu obezbijedila udio alternativnih goriva u iznosu od 45%, dok trenutni udjel iznosi 60%. S obzirom na svoje tehničke mogućnosti do kraja 2020. imat će supstituciju i do 70 %.

Postupak korištenja otpada kao alternativnog goriva je siguran način valoriziranja otpada koji može donijeti višestruku dobit kako društvenoj zajednici tako i cementnoj industriji.Pored značajnog smanjenja visokih troškova potrošnje energije, osigurava se opstanak tj. budućnost fabrike i stvaraju nova radna mjesta. Ono predstavlja »zelenu« alternativu, čijom upotrebom se uveliko smanjuju emisije ugljičnog dioksida u atmosferu i ostvaruju mnogi drugi pozitivni efekti. Jedna od najvažnijih prednosti upotrebe ovog goriva jeste očuvanje okoliša, odnosno eliminacija i zbrinjavanje otpada na siguran i energetski efikasan način.

Sve što dosada niste znali o gorivu iz otpada koje uveliko štedi prirodne resurse, kako i zašto ga koristi Fabrika cementa Lukavac, pogledajte u ovom filmu:

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti