Fabrika cementa Lukavac želi biti dio rješavanja komunalnih problema u Lukavcu

06.07.2018. 13:46 / Izvor: Akta.ba
Fabrika cementa Lukavac želi biti dio rješavanja komunalnih problema u Lukavcu

Predstavnici FCL istakli su da žele biti dio rješavanja navedenih problema u Lukavcu.

U kabinetu načelnika općine Lukavac, Edina Delića održan je sastanak sa predstavnicima Fabrike cementa Lukavac i grupacije FCC iz Austrije.

Tema sastanka bio je potencijalni zajednički projekat koji bi išao ka rješavanju tri najveća komunalna problema na području općine Lukavac a to su, kako je naglasio Općinski načelnik: vodosnadbijevanje pitkom vodom, zbrinjavanje čvrstog otpada i pročišćavanje otpadnih voda.

"Otpad je u modernom svijetu biznis i razvijene zemlje čak uvoze otpad da ga procesuiraju i mi imamo mogućnost da zatvorimo jedan ciklus u kome bismo naš otpad tretirali i procesuirali na način da se iz njega iskoristi i izvuče sve što je upotrebljivo, što je ekonomski resurs, uključujući RDF, odnosno gorivo koje se proizvodi iz otpada. Tražimo modalitete da zajednički sa Fabrikom cementa eventualno uđemo u ovaj projekat. Time, osim što bismo iz otpada izvukli sve što je ekonomski iskoristivo, smanjili količine materijala koje odlažemo od 10 do 30 posto zapremine u zavisnosti od vrste otpada. Građani trebaju znati da su ovo tek inicijalni razgovori, da tek treba da pravimo tehničke analize, da ne treba očekivati neko čudo preko noći, ali ja vjerujem u gospodina Stjepana i njegove poduzetničke sposobnosti koje ima. Oni su do sada iskazali i odgovornost prema našoj lokalnoj zajednici i čvrsto vjerujem da će tako biti i dalje", rekao je ovom prilikom načelnik Općine Lukavac Edin Delić.

Predstavnici FCL istakli su da žele biti dio rješavanja navedenih problema u Lukavcu, navodeći da upravo fabrike trebaju biti primjer i dio njihovog rješavanja, a ne kompliciranja.

"Sa kolegama iz Austrije smo danas otvorili priču o načinu rješavanja problema sakupljanja i obrade otpada i proizvodnje goriva koje je nama potrebno za proizvodnju, a koje nam omogućava konkurentnost i održavanje proizvodnje u skladu sa ekološkim i svjetskim trendovima proizvodnje cementa", kazao je Stjepan Kumrić, predstavnik menadžmenta Fabrike cementa Lukavac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti