Fabrika cementa Lukavac zna kako otpad pretvoriti u energiju

14.11.2016. 13:17 / Izvor: Akta.ba
Fabrika cementa Lukavac zna kako otpad pretvoriti u energiju

Fabrika cementa Lukavac kontinuirano investira u ugradnju novih tehnologija i postrojenja s ciljem spaljivanja zamjenskih goriva.

U Evropi se više od četiri miliona tona otpada pretvara u alternativna goriva i upotrebljava u tvornicama cementa. Sarajevo i Tuzla zajedno dnevno proizvodu više od 1.000 tona smeća, što je po računicama stručnjaka 1 kg po stanovniku dnevno. Otpad se odlaže na deponije, koje su zatrpane i postaju opasne po zdravlje ljudi, što je nedavni i dokaz negodovanja građana jednog sarajevskog naselja.

S druge strane u Bosni i Hercegovini postoje kompanije koje bi mogle ili već koriste otpad kao alternativno gorivo u svom procesu proizvodnje, a koji uvoze iz drugih zemalja jer u Bosni i Hercegovini trebaju kompanije koje će taj otpad pripremiti, osušiti, sortirati i samljeti.

Pozitivan primjer i predvodnik u korištenju alternativnih goriva u Bosni i Hercegovini je Fabrika cementa Lukavac koja kontinuirano investira u ugradnju novih tehnologija i postrojenja s ciljem spaljivanja zamjenskih goriva i time učestvuje u rješavanju problematike zbrinjavanja otpada.

Direktor Fabrike cementa Lukavac Izet Imamović za poslovni portal Akta.ba kaže kako otpad uvoze iz Hrvatske (Rijeka), a u pregovorima su i oko uvoza otpada iz Italije i Slovenije.

"Bilo bi dobro da imamo otpad kupiti u BiH. To nije složen proces izvrši se razdvajanje materijala, uzme se što je energetski dobro, odvoji se, pripremi se, upakuje i transportuje", kaže Imamović, pojašnjavajući kako država mora urediti ovu oblast. "Ne može se na deponije bacati sve kao što se to radi kod nas. Mi praktično zagađujemo okoliš dvostruko. Naime, koristimo fosilna goriva i izlazi CO2, bacamo na deponije i također stvaramo CO2."

Osim komunalnog otpada Fabrika iz Lukavca kaže njen direktor koristi sve što ima energetski potencijal, tako da iz Gračanice dovoze koru od drveta koju koriste kao gorivo.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti