Fabrika "Obuća" zbog pandemije prinudno obustavila proizvodnju​

27.10.2020. 13:03 / Izvor: SRNA
Fabrika 'Obuća' zbog pandemije prinudno obustavila proizvodnju​

Zvornička firma "Obuća" obustavila je proizvodnju jer kooperanti iz Francuske i Italije ne rade zbog pandemije virusa korona.

Zvornička firma "Obuća" obustavila je proizvodnju jer kooperanti iz Francuske i Italije ne rade zbog pandemije virusa korona, rekao je direktor ove firme Stefan Mijatović i upozorio da će, bez adekvatne pomoći, najveći dio od 350 radnika morati da bude prijavljen na evidenciju Biroa za zapošljavanje.

"Zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona, kooperanti `Obuće` iz Francuske i Italije nisu krenuli sa radom, što je u zvorničkoj fabrici rezultiralo zaustavljanjem proizvodnje i slanjem radnika na prinudni odmor", rekao je Mijatović novinarima.

On je naglasio da ova fabrika, zbog noovnastale situacije, očekuje pomoć od nadležnih institucija, odnosno Vlade Republike Srpske, jer će u protivnom najveći dio od 350 radnika morati na Biro za zapošljavanje.

Mijatović je rekao da je zaustavljena prodaja robe, odnosno ljetne i zimske kolekcije, jer prodajni objekti u Italiji i Francuskoj nisu radili u vrijeme pandemije virusa korona. 

"Gotovo 100 odsto proizvoda `Obuće` išlo je za izvoz. Naši kooperanti ne očekuju promjenu situacije do februara iduće godine kada bi, vjerovatno, ponovo trebalo da počnemo raditi neke nove poslove", rekao je Mijatović. 

Prema njegovim riječima, do tada jedan broj radnika "Obuće" moraju prijaviti na evideniciju Biroa za zapošljavanje, dok će izvjestan broja radnika povremeno biti angažovan na manjim poslovima.

On očekuje da će na vrijeme reagovati i nadležni organi i da neće doći do otpuštanja radnika, navodeći da su o ovom problemu pismeno upoznali Vladu Republike Srpske i Privrednu komoru Srpske, ali da još nije stigao odgovor. 

Mijatović je podsjetio da su radnici trenutno na prinudnom odmoru i da su proizvodne hale prazne, te izrazio nadu da nadležni organi mogu pomoći ovom kolektivu.

"Očekujemo pomoć u isplati plata i doprinosa kako bi zadržali radnike, a istovremeno im pomogli u ovom teškom vremenu, jer većina zaposlenih ima kredite ili neke druge novčane obaveze", rekao je Mijatović. 

On je izrazio očekivanje da će i predstavnici gradske vlasti posjetiti ovaj kolektiv, uvjeriti se u trenutno stanje u fabrici, kako bi i oni od nadležnih republičkih organa zatražili pomoć da fabrike "Obuća" prevaziđe trenutno tešku situaciju.

Mijatović je naglasio da pomoć ne mora biti u novcu.

"Ukoliko bi se firma `Obuća` u nekom određenom periodu angažovala na izradi obuće za pripadnike Ministartsva unutrašnjih poslova Republike Srpske ili za Civilnu zaštitu Srpske, ili neko drugo preduzeće, dok ne krenu poslovi sa inostranstvom, sigurno bi bila sačuvana radna mjesta", smatra Mijatović.

On je izrazio nadu da će i nadležni organi u tom smjeru da razmišljaju, a sve sa ciljem da se sačuva ovaj sektor u vrijeme pandemije virusa korona. 

U prvom naletu pandemije virusa korona, zvornička "Obuća" nije radila gotovo dva mjeseca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti