Fabrika "Srebreničanka": Za izvoz namijenjeno 70 posto proizvodnje

20.07.2016. 16:55 / Izvor: Fena
Fabrika 'Srebreničanka': Za izvoz namijenjeno 70 posto proizvodnje

Vrijednost investicije je oko 10 miliona KM, a kapital su osigurali domaći i investitori iz Azerbejdžana.

Fabrika za proizvodnju pomfrita "Srebreničanka“, koja trenutno zapošljava 15 radnika, uskoro bi zvanično trebala početi s radom nakon što dobije sve potrebne dozvole.

Šef proizvodnje u fabrici Osman Agić kaže da je pokrenuta probna proizvodnja, koja je bila uspješna te su u toku aktivnosti na pribavljanju radne dozvole.

"Očekujemo da bi zahtjev za radnu dozvolu mogao biti upućen već naredne sedmice. Po dobijanju dozvole, odmah možemo krenuti s proizvodnjom za tržište", istakao je Agić.

Očekuje da će fabrika, kada počne puni kapacitet poizvodnje, imati oko 50 zaposlenih, a planirano je da 70 posto proizvodnje bude namijenjeno za izvoz, a ostalo za domaće tržište.

"Računamo na tržište susjednih zemalja, ali i na zemlje kao što je Turska, Rusija i arapske zemlje. Otkupljivat ćemo krompir prvenstveno s područja općine Srebrenica i Bratunac, ali i drugih područja iz naše zemlje", naglasio je Agić.

Vrijednost investicije je oko 10 miliona KM, a kapital su osigurali domaći i investitori iz Azerbejdžana.

Cilj investitora iz Azerbejdžana je ostvariti saradnju s domaćim proizvođačima krompira da bi se povećale sjetvene površine ove kulture i kako bi kompletnu sirovinu za rad ova fabrika osiguravala od domaćih uzgajivača krompira.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti