Fabrike obuće u RS u strahu od novog talasa korone na jesen

21.08.2020. 11:42 / Izvor: BHRT
Fabrike obuće u RS u strahu od novog talasa korone na jesen

Proizvođači obuće u Republici Srpskoj i oko 13 hiljada radnika zaposlenih u ovoj industriji strepe od jeseni i razvoja situacije oko pandemije koronavirusa.

Proizvođači obuće u Republici Srpskoj i oko 13 hiljada radnika zaposlenih u ovoj industriji strepe od jeseni i razvoja situacije oko pandemije koronavirusa. Inostrani kupci počeli su već da otkazuju narudžbe, a veći broj firmi suočava se već sa padom proizvodnje. Svijetli primjeri postoje, ali će se svi generalno morati prilagoditi kretanju na globalnom tržištu.

Maske na licima radnika fabrike obuće "Bema". Na prvi pogled jedini detalj koji razlikuje današnju od proizvodnje u normalnim uslovima. Daleko je od toga. Zabrinjavaju 30 % manja proizvodnja, povećani troškovi i otežani uslovi rada zbog provođenja epidemioloških mjera. Iako nisu radili čitav april nisu otpustili nikoga od 1200 zaposlenih u pogonima u Banjaluci i Mrkonjić Gradu. Kažu, zahvaljujući pomoći Vlade. Hladan tuš stigao je od italijanskog partnera koji je otkazao narudžbu za oktobar.

Preduzeće Dermal iz Kotor Varoši nije obustavljalo proizvodnju. Ne samo da nisu otpuštali zaposlene, već su od početka godine zaposlili novih 200 radnika. Od četiri hiljade pari obuće dnevno, 80 % se odnosi na obuću za specijalne namjene.

Osim što nije zaustavljena proizvodnja, nisu obustavljeni ni planovi za budućnost. U Dermalu je to proširenje proizvodnje. U hali u Kotor Varoši koja je u izgradnji i u hali koju grade u Kneževu. Međutim, obućari generalno ne mogu da očekuju lijepu poslovnu jesen. Tako tvrde u Udruženju kože, tekstila i obuće RS. Problemi će nastati jer velike evropske kompanije storniraju sklopljene ugovore, a njima su opet stornirane narudžbe velikih trgovačkih kuća.

Vlada RS je pomogla koliko je mogla, ali na projekciji trajanja pandemije dva do tri mjeseca. Poruke premijera i ljudi koji se time bave nisu donijele novu ideju u smislu značajnije pomoći. Domaći obućari će, uvjereni su, biti prepušteni kretanju globalnog tržišta i moraće da se ponašaju u skladu sa tom situacijom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti