Facility managment prepoznat i kod nas: ISS Facility Services lider u BiH

24.09.2014. 12:08 / Izvor: eKapija.ba
Facility managment prepoznat i kod nas: ISS Facility Services lider u BiH

Kako kaže Neira Uzunović, direktorica firme ISS Facility Services d.o.o. Sarajevo, bh. kompanije sve više prepoznaju značaj sklapanja ugovora sa jednom kompanijom koja će se brinuti o svim poslovima bez kojih jedna organizacija ne može funkcionisati

Efikasno upravljanje objektima, kombinovanjem resursa i aktivnosti je od vitalnog značaja za uspjeh bilo koje organizacije. No u Bosni i Hercegovini, Facility managment i nije bio toliko prepoznat kao značajan, odnosno naše kompanije nisu svjesne činjenice da je ovo sastavni dio svakog strateškog plana u budućnosti i prosperitetu jedne uspješne kompanije. Na dnevnom nivou, efikasno upravljanje objektima, omogućava sigurno i efikasno radno okruženje, što je od suštinskog značaja za obavljanje bilo kog posla, bez obzira na njegovu veličinu i obim.

Ipak, u posljednje vrijeme, te stvari u BiH počinju da se mijenjaju. Kako kaže Neira Uzunović, direktorica firme ISS Facility Services d.o.o. Sarajevo, bh. kompanije sve više prepoznaju značaj sklapanja ugovora sa jednom kompanijom koja će se brinuti o svim poslovima bez kojih jedna organizacija ne može funkcionisati, a nisu „core business“ klijenta.

"IFS /integrisani facility servis upravljanja organizacijama se pojavljuje i kod nas u praksi. Trend velikog broja različitih dobavljača polako, ali sigurno zamjenjuje tendencija odabira jednog dobavljača, čime klijent dobija prednosti komuniciranja sa jednom kontaktnom osobom i jasno definisanim sistemom odgovornosti u praćenju ugovorenih servisnih nivoa.  Rezultat je zasigurno troškovna optimizacija unutar organizacije klijenta smanjenjem potrebe za angažmanom vlastitih resursa, te neometano bavljenje svojom osnovnom djelatnošću", priča u razgovoru za eKapija.ba Uzunovićeva.

U BiH se facility usluge obično obavljaju unutar same firme, što je naročito istaknuto u državnim institucijama, no Uzunovićeva smatra da to nije najpovoljniji odabir u raspolaganju resursima, odnosno javnim sredstvima.  "Angažman kompanije koja će efikasnije brinuti o tim poslovima, kontrolisanim upravljanjem ljudskim resursima uz preuzimanje cjelokupnog rizika koji proizilazi iz ove višestruke djelatnosti nedvojbeno dovodi do optimizacije i koristi za organizaciju koja se odlučila na ovaj korak", smatra ona.

Inače kompanija ISS Facility Services d.o.o. Sarajevo je osnovana 2005. godine, a 2009. je zvanično završena akvizicija od strane ISS A/S Denmark. ISS A/S Denmark osnivač i stopostotni vlasnik bh. ISS-a, koja je sa svojom stoljetnom tradicijom donijela na ove prostore iskustvo, know-how i sistem upravljanja uslužnim djelatnostima.

ISS A/S je osnovan 1901. godine kao mala zaštitarska kompanija, te je godinama i decenijama kasnije, ISS je izrastao u najveću IFS kompaniju u svijetu, sa preko 520 000 zaposlenih u 52 zemlje svijeta. Tako se danas bave facility uslugama, čišćenjem i održavanja objekata, uredske podrške, uređenja okoliša, cateringa i usluga zaštite.

ISS je proglašen za najbolju outsourcing kompaniju u svijetu za 2013. i 2014. godinu od strane IAOP (International Association of Outsourcing Proffesionals).

U BiH zapošljavaju oko stotinu zaposlenih na puno radno vrijeme i razvijaju se i rastu u skladu sa potencijalima tržišta. U svom radu se koriste standardima ISO 9001:2008 i ISO 14000:2009.

ISS Facility Services d.o.o. je tržišno orjentisan na pravna lica, a njihovi klijenti su banke, tržni centri, proizvodni pogoni... odnosno klijenti sa jednom kancelarijom do najzahtjevnijih kompleksnih radnih organizacija.

"U odnosu na druge kompanije koje se bave sličnom djelatnošu, ISS se razlikuje po radnoj filozofiji i principima koje svi uposlenici ISS-a moraju dijeliti i jasnoj dugoročnoj viziji da postane najveći u svijetu. Ovaj projekat iziskuje veliku predanost i jedan od osnovnih alata u postizanju ovog cilja je i prvi ISS princip : Klijent je prvi na listi prioriteta“, priča Uzunovićeva.

Ona ističe da se u kompaniji trude da kvalitet usluge iskroje po mjeri klijenta i da će klijent dobiti željenu uslugu: "Svim klijentima pristupamo individualno i uslugu prilagođavamo njihovim specifičnim potrebama."

Direktorica ISS-a kaže da njihov budući razvoj zavisi od potencijala našeg tržišta u razvoju, te da se nada da će u skorije vrijeme i u našoj zemlji, ne samo u SEE regiji, biti prisutan veći broj globalnih ISS-ovim partnera i klijenata, koji bi nedvojbeno, pored novih radnih mjesta u ISS-u, donijeli i cjelokupan privredni napredak.

Ipak na kraju zaključuje: "Mi smo uspješna i stabilna kompanija, jedna od najvećih u BiH u ovoj djelatnosti koja uredno servisira sve svoje obaveze i iz godine u godinu bilježi organski rast uz povećanje broja uposlenih."

A.Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti