Fahrudin Solak traži od Vlade FBiH da ga suspenduje do kraja istrage

05.05.2020. 19:12 / Izvor: Akta.ba
Fahrudin Solak traži od Vlade FBiH da ga suspenduje do kraja istrage

Fahrudin Solak je uputio saopćenje za javnost u kojem navodi da je od Vlade FBiH zatražio da bude suspendovan do okončanja istrage.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite i načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, uputio je saopćenje za javnost u kojem navodi da je od Vlade FBiH zatražio da bude suspendovan do okončanja istrage koja je u proceduri a tiče se nabavki respiratora koja je izazvala mnoga pitanja kako građana, medija, tako i institucija.

"Federalna uprava civilne zaštite, kojom rukovodim, je u jako teškim i izazovnim trenucima pokušavala učiniti sve moguće s ciljem uspostave efikasnog zdravstvenog sistema koji bi mogao adekvatno odgovoriti u zaštiti zdravlja i života svih naših građana, a što je bio zahtjev svih zdravstvenih ustanova i Vlade Federacije BiH.", navodi se u saopćenju.

Takođe, navodi se da je Federalna uprava civilne zaštite, u skladu sa naredbama Federalnog štaba i prethodnim saglasnostima Vlade, vršila nabavku svih sredstava i opreme za zaštitu i spašavanje, što je, navodi se takođe, zakonska nadležnost i obaveza te institucije.

"U procesu nabavke respiratora ugovor je potpisan sa kompanijom koja je jedina mogla garantovati da će nam respiratori stići u traženom roku.", stoji u saopćenju.   

Što se tiče svih ostalih pitanja o dobavljaču, profitima i procesu odlučivanja, Solak kaže da se nada da će sudski organi ubrzo dati svoje konačno mišljenje te da vjeruje i očekuje da će ono biti proizvod činjenica i dokaza, a ne špekulacija i proizvoljnih kvalifikacija i stavova.

"Duboko sam svjestan svoje odgovornosti i funkcije koju obnašam. Ne želeći da na bilo koji način umanjim sjajan posao koji je odradila Federalna uprava civilne zaštite, Federalni štab civilne zaštite i cijela Federalna Vlada, predložio sam da me Vlada Federacije BiH privremeno preventivno suspenduje dok se istraga ne okonča i ne utvrdi moja potpuna nevinost.", zaključuje Solak u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti