Famos TDV iz Ljubuškog počinje s proizvodnjom teških strojeva

06.06.2009. 12:31 / Izvor: Dnevni list
Famos TDV iz Ljubuškog počinje s proizvodnjom teških strojeva

Kompanija Lager iz Posušja je 01. juna 2009. godine i službeno potpisala ugovor o privatizaciji poduzeća Famos TDV iz Ljubuškog, jednog od većih prijeratnih kompanija koja se bavila proizvodnjom dijelova za vojnu industriju. Lager je kupio 99,6 % udjela u ovoj kompaniji, a vrijednost ugovora je 2,5 miliona maraka.

Ugovor su potpisali Ante Markić, direktor Agencije za privatizaciju Zapadnohercegovačke županije, i Milenko Čolak, predstavnik kompanije Lager. Famos je inače kompanija koja je prije rata zapošljavala više od 500 radnika. Budući da već godinama ne radi, njezine proizvodne hale i kompletna infrastruktura dosta su urušeni, tako da će sve to biti izazov za posušku kompaniju koja kupnjom ovog objekta planira proširiti svoju proizvodnju teških strojeva. Inače, Famos se prostire na nekih 25.000 metara, od čega na proizvodne hale otpada 6000 metara kvadratnih.

"Proizvodni proces ćemo nastaviti u postojećim objektima u kojima je koliko-toliko sačuvana tehnologija, dok ćemo u drugom dijelu sanirati postojeći objekt. Tu će se obavljati montaža teških strojeva, koji će onda biti plasirani na domaće, ali i inozemna tržišta", kazao je Čolak o budućim planovima ove kompanije. Istaknuo je da se nada se da će ovaj projekt uspjeti realizirati do kraja. "U sljedeće tri godine planiramo zaposliti dvadeset novih radnika", naglasio je Čolak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti