Famurove savremene mašine u bh. rudnicima

12.06.2014. 11:25 / Izvor: eKapija.ba

Famur spada u vodeće svjetske proizvođač rudarskih mašina i uređaja, koji realizuju kompleksnu mehanizaciju otkopavanja uglja metodom širokog čela kao i projektovanjem informatičkih sistema.

Poljska kompanija Famur koja više od 90 godina stvara tehnološka rješenja za rudarstvo, oslanjajući se na iskustva stečena u složenim uslovima poljskih rudnika predstavila se prvi put na tuzlanskom sajmu Energa 2014, iako je prije dvije godine napravila prve korake na tržištu BiH, odnosno na Sajmu u Zenici nakon čega su uslijedili ugovori sa Elektroprivredom BiH. Tako da se danas njihove mašine nalaze u rudnicima Kakanj i Breza.

Novica Jakovljević, direktor- Balkan Counries za eKapija.ba je kazao kako su željeli učešćem na Sajmu pokazati kako je Famur bio i biće prisutan na tržištu BiH i širem regionu, odnosno Zapadnom Balkanu.

Ističe kako Famur danas spada u vodeće svjetske proizvođač rudarskih mašina i uređaja, koji realizuju kompleksnu mehanizaciju otkopavanja uglja metodom širokog čela kao i projektovanjem informatičkih sistema upravljanja transportom uglja od širokog čela na površinu kopova.

"U BiH imamo već sedam kombajna za izradu jamskih prostorija koji funkcionišu i rade. Dva najnovija kombajna rade u rudnicima Breza i Kakanj", kazao je Jakovljević.

Zahvaljujući investicijama za razvoj modernih tehnologija u Famur centru za istraživanje i razvoj stvaraju se inovativna autorska rješenja, kao što su kompleks za otkopavanje tankih slojeva uglja ili sistem e-rudnik.

"Posežemo za najnaprednijim informatičkim tehnologijama spajajući ih sa rudarskim mašinama u jedan sistem. Sarađujemo sa vodećim tehničkim univerzitetima u Poljskoj i rudarskim institutima. Vodeće mašine i uređaji Famur proizvode se u jednoj od najmodernijih proizvodnih hala sektora za rudarsku opremu u svijetu", kaže Jakovljević, napominjući kako stalno ulažu u nešto novo. Svake godine na tržište plasiraju novi proizvod, tako da su prošle godine na tržište plasirali kombajn za male visine zidova, kako i kombajne za izradu jamskih prostorija.

Naglašava kako u Famuru izuzetno razumiju da očekivani maksimalni učinak mora ići uporedo sa minimalnim troškovima.

Njihov najveći korisnici u BiH jesu firme koje se bave rudarstvom i energetikom. Kako je izvoz moto njihovog razvoja, trude se da  budu tamo gdje se rudarstvo razvija i gdje je potrebna provjerena i pouzdana rudarska oprema. Osim BiH njihove mašine koriste se diljem svijeta, odnosno u Rusiji, Ukrajini, Češkoj, Bjelorusiji, Kazakhstanu, Njemačkoj, Mađarskoj, Kini, Vijetnamu, Kolumbiji, Meksiku i Argentini.

Jakovljević kaže kako grupacija Famur danas zapošljava oko 20.000 ljudi i cilj je dalje širenje i stalno ulaganje u nove tehnologije.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti