FBiH dobiva četvrto poduzeće sa certifikatom za održivo upravljanje šumama

26.09.2016. 14:29 / Izvor: Akta.ba
šume

U Federaciji za sada samo tri poduzeća imaju certifikat za održivo upravljanje šumama.

Sarajevo-šume kreću u certifikaciju šumske proizvodnje. Naime, raspisali su nabavku usluga pripreme i certificiranja gospodarenja šumskim resursima i usluga certificiranja gospodarenja šumskim resursima.

U Federaciji za sada, kako saznajemo, samo tri poduzeća  imaju certifikat za upravljanje šumom, a to su ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, JP Šume Tuzlanskog kantona i Unsko-sanske šume d.o.o. Bosanska Krupa, a u RS-u Šume Republike Srpske. 

Refik Hodžić, glavni inženjer ekologiju, zaštičeno područje i certificiranju šuma u kompaniji Šume TK, koji su ove godine radili recertifiakciju, kaže da su koristi od njega višestruke. ''Prije svega šuma kao resurs ima koristi jer se njome mora upravljati na održiv način, a mora se zadovoljiti i ekološka funkcija i svaka druga'', kaže on za Akta.ba.

Budući da imaju certifikat kaže da im sada dolaze kupci iz drugih županija/kantona čija šumska poduzeća nisu certificirana jer im za izvoz treba certificirana sirovina.

Podsjetimo, dva su ključna efekta koji se postižu certificiranjem upravljanja šumskim resursima. Prije svega to je unaprijeđenje performansi poslovanja, sa ciljem dostizanja održivog gospodarenja šumskim resursima kao i povećanje konkurentskih sposobnosti poduzeća budući da  je jedan od posebnih kriterija koje traži zahtjevno tržište EU-a kada je u pitanju izvoz bh. namještaja i dokaz o porijeklu sirovine.

Pored navedenih efekata, certificiranjem se postiže transparentnost poslovanja šumarskih poduzeća. Proizvodi koji potiču iz šuma u kojima su performanse gospodarenja certificirane kao održive, označavaju se na jedinstven i prepoznatljiv način tako da ih krajnji potrošači mogu uočiti, razlikovati i kupiti. Dobijanje FSC certifikat znači i da će drvoprerađivači koji kupuju sirovinu od ovih poduzeća svoje proizvode lakše plasirati na strana tržišta.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti