FBiH: Ministarstvo trgovine primilo 11 obavijesti o poskupljenju goriva

04.11.2021. 07:57 / Izvor: Fena
gorivo

Podsjećaju da je Vlada FBiH, u cilju sprečavanja enormnog povećanja cijena, djelovala mjerama neposredne kontrole cijena i propisala marže u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine jučer do 12.00 sati, to ministarstvo zaprimilo je 11 obavijesti o promjeni cijena i marži koje se odnose na povećanje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM po litru.

Iz Ministarstva su potvrdili za Fenu da je raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na jučerašnji dan u Federaciji BiH  sljedeći: premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 - BMB 95 iznosi od 2,26 do 2,51 KM po litru, dok dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,21 do 2,51 KM po litru.

Dodaju da prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji  Bosne i Hercegovine na dan 3. novembra 2021. za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 - BMB 95 iznosi 2,41 KM po litru, a za dizel BAS EN 590 (10 ppm) 2,38 KM po litru.

Iz Ministarstva navode da je porast cijena naftnih derivata uzrokovan rastom berzanskih cijena sirove nafte na svjetskom tržištu i rastom kursa dolara. Navedena dinamika cijena sirove nafte utiče i na berzanske kotacije naftnih derivata na referentnim berzama u Mediteranu i slijedom toga i na formiranje rafinerijskih cijena. Imajući u vidu navedeno evidentno da je vanjski faktor (berzanske kotacije) uticao na povećanje rafinerijskih cijena, odnosno nabavnih cijena derivata, a BiH kao uvoznik na navedeno ne može uticati.

Podsjećaju da je Vlada FBiH, u cilju sprečavanja enormnog povećanja cijena, djelovala mjerama neposredne kontrole cijena i propisala marže u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata.

Vlada je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Navedenom odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila 2021. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti