Vijesti

FBIH: Neophodan intenzivan pristup realizaciji projekata izgradnje elektroenergetskih objekata - Energetski paket vrijedan 10 mlrd. EUR

13.01.2010. 16:43 / Izvor: Fena

Federalni premijer Mustafa Mujezinović i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo istakli su 13. januara 2010. godine da je neophodno da se intenzivno pristupi realizaciji projekata izgradnje elektroenergetskih objekata da ne bismo došli u situaciju da moramo uvoziti električnu energiju.

Oni su na tematskoj konferenciji za novinare u Sarajevu podsjetili da je Vlada FBiH na svojoj posljednjoj sjednici usvojila informaciju sa prioritetima potencijalnih projekata koje će graditi u svom aranžmanu, a u skladu sa mogućnostima dvije elektroprivrede sa članicama konzorcija.

Ministar Hećo je dodao da će najvjerovatnije konzorcij za izgradnju biti formiran od elektroprivreda, Energoinvesta, Hidrogradnje i drugih domaćih kompanija zainteresiranih za izgradnju elektroenergetskih objekata (EEO).

"Za velike objekte koje elektroprivrede nisu u stanju same da grade bit će potrebno putem javnog poziva tražiti stareške partnere, na principima koje smo uvijek branili, a to je da nema nikome vlasništva nad energetskim potancijalima", istakao je Hećo.

Prema informaciji, kao prioritetni elektroenergetski objekti za izgradnju, predviđeno je šest termoelektrana, 14 hidroelektrana, šest vjetroelektrana i 25 mini hidrocentrala. Svi potencijalni objekti su uključeni u Strateški plan i program razvoja energetskog sektora FBiH kojeg je usvojio Parlament FBiH.

Ministar Hećo procjenjuje da je novi "energetski paket" vrijedan oko 10 milijardi KM.

Prema njegovim riječima, najdalje se odmaklo u pripremama za HE Vranduk i Ustikolina, male hidroelektrane, te dvije termoelektrane Tuzla i Kakanj.

Praktično moguće su različite varijante finansiranja izgradnje (vlastita sredstva iz dobiti i amortizacije tekućeg poslovanja, kreditna sredstva, strateško partnerstvo, emitiranje obveznica ...). U narednim koracima Vlada će za svaki konkretan EEO ili sistem EEO donijeti odluku kojom će se odrediti nosilac pripreme, izgradnje i korištenja EEO, način i model finansiranja, obaveze i rokovi učesnika, kontrolni i regulacioni mehanizmi idr.

"Najvažnije je da imamo otvoren poziv svima, da su svi ravnopravni i da nam se ne javljaju oni koji nemaju para", kazao je Mujezinović napominjući da će se odabrati model koji je najbolji i najkorisniji za Federaciju BiH, te da za ove projekte postoji veliko interesovanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti