FBiH: Plan privatizacije državnog kapitala u 2010. godini predviđa prodaju kapitala nominalne vrijednosti oko 460 mil. KM

04.01.2010. 14:22 / Izvor: Dnevne novine SAN
FBiH: Plan privatizacije državnog kapitala u 2010. godini predviđa prodaju kapitala nominalne vrijednosti oko 460 mil. KM

Plan privatizacije državnog kapitala u 2010. godini, kojeg je predložila Agencija za privatizaciju FBiH, naći će se pred poslanicima Parlamenta FBiH na sjednici zakazanoj za narednu sedmicu. Planom, kojeg je Vlada FBiH već odobrila, predviđa se privatizacija preostalog državnog kapitala u devet kompanija, nominalne vrijednosti oko 460 miliona maraka.

Prema ovom planu, ako Parlament da svoju saglasnost za njegovo provođenje, federalna Vlada morala bi donijeti odluke o metodu prodaje za svaku firmu posebno. Iz privatizacije u ovoj godini isključena su preduzeća koja ostvaruju dobit, poput "BH Telecoma", "HT Mostar" i Fabrike duhana Sarajevo, iako u budžet svi osim "BH Telecoma", uplaćuju simbolične dividende.

Kriterij da firme koje posluju pozitivno ne idu u privatizaciju nije poštovan kada je u pitanju privatizacija preostalih 19 odsto državnih dionica "Bosnalijeka", koja se planira u ovoj godini.

Nominalna vrijednost ovog kapitala iznosi 15 miliona maraka. Zanimljivo je da Agencija za privatizaciju, u slučaju "Bosnalijeka", predlaže prodaju preostalog kapitala strateškom partneru koji bi nastavio razvijati firmu. Prodaja bi se ostvarila putem berze, što bi podrazumijevalo prodaju cjelokupnog paketa dionica ili tendera koji bi kao uvjete imao ostanak sadašnjeg broja radnika u naredne tri godine, investicije i zadržavanje djelatnosti.

Za iduću godinu planira se i privatizacija "Aluminija" Mostar u kojem država posjeduje 44 odsto kapitala, koliko iznosi i takozvani nenominirani kapital, koji također privatizira država! Ukupna vrijednost ovog kapitala je 150 miliona maraka. Pregovori sa potencijalnim kupcem, na ranijem tenderu, još nisu formalno okončani, iako se u planu Agencije navodi kako su male šanse da će oni uspješno završiti. Kao dodatni razlog za privatizaciju ističe se i utjecaj svjetske ekonomske krize na "Aluminij", koji je za prvih šest mjeseci prošle godine, ostvario gubitak od 14,1 milion maraka. Razmjere krize u mostarskom kombinatu najbolje se vide po padu prihoda. Tako je u 2008. godini ostvaren ukupni prihod od 621 milion KM, dok je u prvih šest mjeseci 2009. godine prihod iznosio 173 miliona maraka.

Procentualno, još i veći pad prihoda imala je sarajevska "Hidrogradnja", koja je u 2008. ostvarila prihode od 70 miliona KM, dok je do sredine prošle godine prihod bio svega 9 miliona maraka. Država u ovoj firmi ima još 67 odsto kapitala, vrijednog 49,3 miliona maraka. Planom privatizacije predviđa se i privatizacija 67 odsto kapitala "Energoinvesta", čija knjigovodstvena vrijednost je 147 miliona maraka. "Energoinvest" ima vlasnički udio u čak 25 preduzeća u i van BiH. Procjenjena vrijednost kapitala samo u ovim firmama je 23,1 milion maraka.

Planom privatizacije u 2010. godini predviđa se i prodaja 67 posto kapitala UNIS-a, nominalne vrijednosti 31 milion maraka. Ova privatizacija obuhvatila bi i 50 posto vlasništva kojeg ova firma ima u preduzeću UNITIC. Pored ovoga, predviđena je i prodaja "Šipad Export-Importa" u kojem preostali državni kapital vrijedi 8,3 miliona KM, zatim KTK Visoko, gdje država nominalno ima još 69,6 miliona KM kapitala, te Remontni zavod Travnik u kojem država posjeduje 51 posto dionica, čija je vrijednost oko četiri miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti