Federacija nije odustala od Bloka 7, ugovor s Kinezima će se "prepakovati"

30.10.2021. 08:25 / Izvor: Federalna.ba
blok 7

Federacija Bosne i Hercegovina nije odustala od projekta Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Federacija Bosne i Hercegovina nije odustala od projekta Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

U razgovoru za Federalnu teleizviiju to je potvrdio Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

"Zadnje informacije su da je Parlament zatražio od Vlade FBiH da se definiše model nastavka realizacije ugovora, odnosno da se jasno definiše u kom smjeru idemo sa realizacijom ovog projekta. Upoznati smo sa činjenicom da je naš kineski partner u ovom projektu došao u određenu vrstu problema, da je njegov glavni isporučilac opreme odustao. Partner je pokušao da nađe novog glavnog isporučioca opreme i predložio je jednu kinesku kompaniju. Kada je u pitanju Blok 7 svjedoci smo da takav jedan blok treba i EP BiH i FBiH. Pokušat ćemo taj projekat prepakovati na način da bude realizovan na zadovoljstvo i jednog i drugog partnera i naravno svih građana FBiH", kazao je Andelija.

Izjava Andelije na tragu je riječi Fadila Novalića, premijera FBiH, koji je prije nekoliko dana u razgovoru sa građanima putem Facebooka kazao da nema odustajanja od projekta Bloka 7.

"Gradnju su odobrili Vlada FBiH, Parlament FBiH, Elektroprivreda BiH, čak smo dali i avans od 215 miliona KM, jer taj blok je kičma energetskog sistema. Ipak, projekat je zapao u tehničku krizu koju ćemo riješiti. Riječ je o opremi američkog General Electrica koji je zatvorio fabrike. Mislim da će se ta oprema zamijeniti u saradnji s kineskim isporučiocem, vjerovatno će to biti i jeftinije. Ne dolazi u obzir odustajanje od Bloka 7", poručio je Novalić.

Kada je riječ o rudnicima kaže da stanje nikad nije bilo dobro, samo se o tome šutilo.

"EP BiH je imala kapacitet i snagu da taj problem drži izvan svjetala javnosti. Međutim, ispred nas je teško, turbulentno tranzicijsko vrijeme. Uzimajući u obzir koliki imamo pritisak od strane i čuvara okoliša i politika i svega, mi smo se odlučili da taj sektor konačno pokušamo urediti na način da on bude u jednom dugom periodu finansijski neovisan i da bude sposoban da obezbjeđuje potrebe uglja za proizvodnju el. energije iz naših termoelektrana. Naravno, vrlo je teško izaći iz zone komocije u kojoj su se rudnici nalazili u zadnjih 10-15 godina. Naša je poruka da to nema alternativu. Alternativa je prestanak proizvodnje el. energije iz uglja iz termoelektrana."

Ističe da su u 2021. godini imali strašnu kulminaciju problema kada je u pitanju proizvodnja i ispunjavanje plana u rudniku uglja Kreka.

"Tamo imamo potpuno odustajanje od socijalnog dijaloga, od provođenja onih mjera reformi koje smo dogovorili na početku godine, u maju čak potpisali. I onda smo došli u situaciju da rudnik Kreka je pred početak grijne sezone u Tuzli i Lukavcu smanji isporuku za skoro 400.000 tona uglja. Kako bi spasili grijnu sezonu i obezbijedili dovoljne količine uglja i za nesmetanu proizvodnju el. energije u TE Tuzla, bili smo prinuđeni da kupimo ugalj na tržištu."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti