Federalne institucije traže još 115 službenika

12.11.2013. 08:00 / Izvor: Nezavisne novine
Federalne institucije traže još 115 službenika

Objavljeno je 35 javnih konkursa za prijem više od 115 državnih službenika u federalnim institucijama samo u ovoj godini, a sudeći po zahtjevima Vladi FBiH za davanje saglasnosti za zapošljavanje - ovaj broj vjerovatno neće biti konačan.

Objavljeno je 35 javnih konkursa za prijem više od 115 državnih službenika u federalnim institucijama samo u ovoj godini, a sudeći po zahtjevima Vladi FBiH za davanje saglasnosti za zapošljavanje - ovaj broj vjerovatno neće biti konačan.

Zaključak Vlade iz 2011. godine je da nema novih zapošljavanja, nego su mogući samo interni premještaji ili, ako to nije moguće, popuna radnih mjesta objavom konkursa, ali uz saglasnost Vlade.

Iako u ministarstvima tvrde da ovim ne povećavaju administrativni aparat, iz samog budžeta za ovu godinu vidi se da je planirana isplata plata za 158 zaposlenih više nego što ih je bilo u prošloj godini.

Obrazloženje je da je riječ o popuni mjesta koja su upražnjena od oktobra 2011. godine, kada je bilo 7.209 zaposlenih, za koliko ih se i planira budžet.

Javnim konkursima koje je objavila ADS FBiH traženi su mahom stručni saradnici, čija je neto plata 1.165 KM, i stručni savjetnici, čija je neto plata 1.290 KM, ali i pomoćnici federalnog pravobranioca, čija je plata 1.795 KM.

U federalnim ministarstvima kažu da je, bar kada su u pitanju ministarstva, riječ o "nadomještanju" državnih službenika koji su otišli u penziju, napustili radno mjesto ili su umrli.

"Kod nas je rukovodilac pravnog sektora prešla u drugu instituciju", pojasnio je zahtjev Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede FBiH.

I Vjekoslav Čamber, prvi čovjek Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, koje je u ovoj godini tražilo prijem tri zaposlena, ustvrdio je da u ministarstvima ne dolazi do povećanja broja uposlenih.

"Kada su u pitanju institucije poput inspekcije, Porezne uprave, to su druge stvari. Tu je popunjavanje radnih mjesta s obzirom na odluku Vlade da se poveća efikasnost određenih službi", rekao je Čamber.

Zavod za statistiku FBiH konkursom je tražio stručnog savjetnika za internet i intranet dizajn i podršku, Porezna uprava traži 24 stručna savjetnika i saradnika, a Uprava Civilne zaštite zaposlene za program deminiranja.

Po izvještaju o izvršenju budžeta FBiH, u 2012. godini su iz federalnog budžeta isplaćene plate i naknade za 7.051 zaposlenog. Za prva tri mjeseca ove godine plate su isplaćene za 7.017, ali je budžetom za 2013. godinu planirana isplata za 7.209 zaposlenih.

Ante Krajina, ministar finansija FBiH, kazao je da se novac za plate planira na bazi broja zaposlenih iz oktobra 2011. godine, a to je 7.209, i da je to u skladu i s odredbama aranžmana s MMF-om.

"Međutim, ljudi odlaze i njihov broj je ispod 7.000. Tako je ovdje riječ o popuni mjesta upražnjenih u prošloj i ovoj godini", dodao je Krajina, čije je ministarstvo objavilo konkurs za prijem 20 radnika.

Vlada FBiH je na skoro svakoj sjednici održanoj u ovoj godini, pa čak i na hitnim, na dnevnom redu imala zahtjeve za saglasnost za popunu upražnjenih radnih mjesta i prijem državnih službenika i namještenika. Zukan Helez, ministar za boračka pitanja, kazao je da je Vlada tri puta uskratila saglasnost.

U Generalnom sekretarijatu Vlade i Agenciji za državnu službu FBiH nismo dobili odgovore koliko je saglasnosti Vlada dala, te koliko je državnih službenika počelo da radi nakon ovogodišnjih konkursa.

Upitna stručnost

Institucijama treba kvalitativno unapređenje, a ne matematičko popunjavanje radnih mjesta, rekao je Igor Gavran, ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

"Ne znači da ne postoje neki koje bi trebalo zamijeniti. Može se govoriti o nestručnosti i višku zaposlenih u administraciji, a ne manjku, osim možda samo manjku stručnjaka", dodao je Gavran.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti