Federalni ministar Damir Ljubić posjetio općinu Široki Brijeg: Najavljena realizacija projekta rješavanja kanalizacije

16.10.2009. 11:10 / Izvor: Fena
Federalni ministar Damir Ljubić posjetio općinu Široki Brijeg: Najavljena realizacija projekta rješavanja kanalizacije

Izaslanstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sastalo se 15.10.2009. godine u Širokom Brijegu s predstavnicima te općine, a u povodu realiziranja prve faze projekta "Vodoopskrba i sanitacija u Federaciji BiH".

U izjavi za Fenu resorni ministar Damir Ljubić kazao je kako je riječ o prvom velikom projektu rješavanja kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda u većem broju općina u Federaciji BiH, a čija ukupna vrijednost iznosi 121,3 miliona eura.

Projekt se finansira kreditnim sredstvima Evropske investicijske banke kao i vlastitim sredstvima 15 općina u FBiH koje su na listi projekta.

"Općina Široki Brijeg je na listi `pilot općina` prve faze realiziranja projekta. Na današnjem sastanku vidjet ćemo u kojoj je fazi projektna dokumentacija te općine, no izvjesno je da bi ta općina uskoro mogla preuzeti kreditna sredstva", kazao je Ljubić.

Najavio je i mogućnost uključenja novih općina u navedeni projekt s obzirom da, kako je kazao, kreditnih sredstava ima dovoljno.

"Riječ je samo o sposobnosti općina i njihovom stupnju izrade dokumentacije, odnosno ispunjavanju uvjeta za navedeni projekt", kazao je Ljubić.

Inače, projekt obuhvaća prioritetne investicijske podprojekte u oblasti vodoopskrbe i odvođenja otpadnih voda na području Federacije BiH, a čiji je cilj poboljšanje javnog zdravlja i okoliša.

Pojedinačni projekti obuhvaćaju općine Zenica, Zavidovići, Visoko, Olovo, Usora, Doboj Jug, Doboj Istok, Posušje, Široki Brijeg, Velika Kladuša, Bosanski Petrovac, Orašje, Tomislavgrad, Bosanska Krupa i Grad Mostar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti