Federalni zavod o nestašici seruma protiv zmijskog otrova: Nismo nadležni za nabavku

15.06.2021. 13:17 / Izvor: Akta.ba
Federalni zavod o nestašici seruma protiv zmijskog otrova: Nismo nadležni za nabavku

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH nije nadležan za nabavku seruma protiv zmijskog otrova, niti ga je dosada nabavljao.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH nije nadležan za nabavku seruma protiv zmijskog otrova, niti ga je dosada nabavljao, saopćeno je danas nakon sve češćih upita građana koji stižu na na adresu zavoda. 

Naime, prije nekoliko dana Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS objavio je upozorenje građanima da budu oprezni u prirodi jer na području BiH i regije nema seruma protiv zmijskog otrova.

"Želeći doprinijeti rješavanju problema nedostatka seruma antiviperinuma, a s ciljem vođenja brige o javnom zdravlju izvijestili smo Federalno ministarstvo zdravstva i Ministarstvo civilnih poslova o mogućim rješenjima ovog problema", navodi se u saopćenju.

Napominju da prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH planira i vrši centralnu distribuciju vakcina, nadzire i evaluira provođenje obaveznih imunizacija, koje podrazumijevaju imunizaciju djece 0-18 godina (protiv 10 zaraznih bolesti) na području Federacije  BiH.

"Imajući u vidu sadašnju zakonsku regulativu i dosadašnju praksu nabave seruma antiviperinuma, ne možemo poduzimati konkretne dalje aktivnosti", ističu iz Zavoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti