Federalno ministarstvo izdvojilo 5,5 miliona KM za troškova sjetve

01.10.2020. 14:12 / Izvor: Akta.ba
Federalno ministarstvo izdvojilo 5,5 miliona KM za troškova sjetve

Vlada FBiH usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o posljedicama epidemije koronavirusa na privredu.

Vlada FBiH je usvojila i informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o posljedicama epidemije koronavirusa na privredu sa aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

U informaciji je, uz ostalo, nevedeno da je Vlada FBiH donijela izmjene i dopune Programa poticaja za 2020. godinu. Ukinuta su ranija ograničenja u biljnoj i animalnoj proizvodnji za fizičke osobe, poljoprivredne obrte i pravne osobe i proizvođačima je osigurano pravo na dodatni poticaj za svako ostvareno povećanje proizvodnje.

Svi rokovi navedeni u Programu prolongirani su za dodatnih 30 dana. Operativnim planom su osigurana sredstva u iznosu od 10.000.000 KM za isplatu poticaja, kako bi ih poljoprivrednici što prije dobili. U odnosu na prvobitnih 500.000 KM, obezbijeđeno je dodatnih 9.000.000 KM za sufinansiranje pokretanja proljetne i jesenje sjetve.

Potpisani su sporazumi s deset kantonalnih ministarstava i 72 jedinice lokalne samouprave o sufinanciranju proljetne sjetve i izrađena rješenja o dodjeli sredstava. Na temelju potpisanih sporazuma, Federalno ministarstvo je izdvojilo 5,5 miliona KM, a kantonalna ministarstva i jednice lokalne samouprave tri miliona KM iz svojih proračuna (ukupno oko 8,5 milijuna KM) za sufinansiranje troškova nabave sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za oko 18.000 poljoprivrednih gazdinstava koja su izvršila proljetnu sjetvu. Javni poziv ovog ministarstva za jesenju sjetvu je raspisan i u toku je.

Kroz podrške investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije u 2020. godini ukupni iznos za sufinansiranje projekata po ovom modelu iznosi 3.000.000 KM.

Potpisan je i Protokol o suradnji s Razvojnom bankom FBiH kojim su definirana načela međusobne suradnje u realizaciji investicijskih ulaganja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Pri tome Federalno ministarstvo osigurava 25 posto sredstava u obliku granta, klijent 25 posto iz vlastitih sredstava, a banka 50 posto u obliku kredita. U tu svrhu ovo ministarstvo je kod Razvojne banke deponiralo 3.000.000 KM, a banka osigurala 6.000.000 KM.

Rok otplate kredita je od 18 mjeseci do 15 godina, grace period je do 36 mjeseci, a nominalna kamatna stopa je tri posto fiksno na godišnjoj razini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti